Család

Valahogy az elején kellene kezdeni, de esetünkben a se vége se hossza kitétel se eleje és nemsokára vége alakra kívánkozik.

Amikor a “hogy hívnak kisfiam” érdeklődés elhangzott és megfeleltem rá illendőn, gyakorta elhangzott a “szép neved van” méltánylat is, maradtunk ennyiben, senki nem fírtatta a történelmi mélységeket. Én sem. Voltam aki voltam, francot se érdekelte ki és honnan, megvolt a maga baja mindenkinek.

Pedig nem mindennapi történet.

Lai Chee császár harmadik leányának férje Lai Os tábornok volt a legendás vályoghadsereg vezére. Fia Lai Oska a déli határok védelmi vonalának kiépítése során került kapcsolatba Árpád népével. Lai Oska beleszeretett egy gyönyörű leányba, akit apró termete miatt Babocskának hívtak. Babocska, Árpád törvénytelen gyermeke volt, kilétét Abacil rabbiátus természete miatt titokban kellett tartani.

Lai Oska annyira eszét vesztette a szerelemtől, hogy utasította a vályoghadsereget, ássák be magukat addig amíg visszatér. És egy sötét éjen elrablotta Babocskát Árpád táborából, csak vágtattak, csak vágtattak, míg üldözőik le nem maradtak.

Egy kis faluban telepedtek meg, kedves lankás dombvidéken. Lai Oska értett a lovakhoz, hamarosan jól elboldogult, és tiszteletre méltó nemes ember lett belőle. Babocska kedvességével és szépségével elvarázsolta a lankák népét. Olyannyira, hogy halála után a falu az ő nevét vette fel. A történelem viharai után a Babocska névből Bocska lett, nemes Lay Oska fiának gyermektelensége miatt azután az anyai ágon már csak a Bocska név öröklődött, míg a bocskai Bocskákból csak Bocskai nem lett.

Mindezidáig magam is titokban tartottam e vérvonalat, de látom, eljött a mi időnk…Mondhatnánk, mindebből persze egy szó sem igaz, de álljon elő, szóljon most, vagy halgasson az őrökre aki nem igy tudja. Bocskai Julianna Imre fiát nem tudni ki nemzé, így nyilván nem z(é), hanem Bocskai leend annak is a neve, valamikor a tizennyolcadik század legvégéről.

Gyermek és ifjú évei ma már történelem. Róla persze egy szó sem esik. Amennyit biztosan tudunk az, hogy nem ő lőtte le Ferenc Ferdinándot.

lapozzunk

Powered by WordPress and Bootstrap4