Háborúban hallgatnak a múzsák?

Háborúban az adóssággal – írja az újság. Mármint a magyar állam áll háborúban. Orbán mondta a hírek szerint, hogy Magyarországon a gazdasági rendszer teljes átszervezése történik.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, az államadósság tekintetében Magyarország háborúban áll. Innen támadtak a nem annyira politikus, mint inkább szarkasztikus, ironikus gondolataim.

Megpróbálok nem politizálni, inkább polit izélek.

Az első ugye az a szólás, hogy háborúban hallgatnak a múzsák. Azaz nem nagyon lesz pénz a kultúrára. Márpedig kulturálatlan népnek a Földön nincs helye.

A második gondolat egy régi emlékem. Már úgy majdnem 55 éve a rádióban mondta a felelős miniszterelnökünk: “Csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van.”

Analógia a mai helyzettel?

A harmadik a kormány és a jólét összefüggése.  A rendszerváltás előtti vezető szájából papagájbeszédként többször  is elhangzott: “Politikai helyzetünk szilárd (elvtársak), az országban rend és nyugalom van.” Ez is egyfajta analógia?

Hiszen a kétharmados helyzet szilárd alapokat ad, és a kisebb tünteté;sektől eltekintve, amelyek inkább majálisozásnak, juniálisozásnak tűnnek, az emberek még nyugodtak.

De még valami ide tartozik. Háborús helyzetben a bűncselekmények, különösen a gazdaságiak máshogy ítélendőek meg. Egy gazdasági bűncselekmény háborús bűnnek tekinthető, ha “Háborúban állunk”. És akkor a kivonuló képviselők büntetése szigorúbban ítélendő meg.

Csakhogy ha a kaland visszamenőleges lehetett, akkor a kivonulásért kiszabott büntetésnek is annak kell lennie. Azaz az őszödi beszéd óta az akkoriban rendszeresen kivonuló képviselőktől nem lehetne visszamenőlegesen büntetéspénzeket beszedni?

Háborúban? Ugyan ne! Inkább legyen béke már!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük