Borzongató

“Kádár János előre látta, hogyan fogja a nemzetközi multi a magyar ember által megtermelt pénzt kivinni az országból, úgy, hogy abból nekünk, magyaroknak egy fillért se jut!” Írja az extrémsilverblog. Nekem való sztori.

 “Kádár János közel 30 évvel ezelőtti(!) beszédében döbbenetes pontossággal jósolta meg, hogyan fogják a külföldi nagyvállalatok kivinni a magyar ember által megtermelt pénzt, lefölözni a hasznot, úgy, hogy abból mi, magyarok egy fillért se lássunk.

“Az üzlet, általánosítva, olyasmi, hogy valamilyen, számunkra hasznos (fontos, szükséges) dolog megszerzésének a reményében egy olyan dolgot (adunk, cserélünk) áldozunk fel, ami a tulajdonunk, ami felett korlátlanul rendelkezünk. Modern esetben, “minden üzleti viszony, pénzkiadással járó viszony. Ez még akkor is így van, ha egy cserefolyamatban tételesen nincs is jelen a pénz, azonban ebben az esetben is az értékek közös nevezője azok hasznossága.”

Tőkén a hosszabb időre befektetethető pénzt, anyagi és szellemi javakat értjük. “A klasszikus közgazdaságtan szerint a tőke az alapvető termelési tényezők egyike, ami vállalkozás elindításához és fenntartásához szükséges. A tőke felhalmozással befektetéssel aktivá teszi a tőkét, és az, ideális esetben, megtérülő termelő eszközzé válik.” Ha el nem isszuk.

“A működőtőke valamely vállalkozás (amely a termelésben és a szolgáltatásban egyaránt tevékenykedhet) működtetését végzi. A működőtőke befektetője nemcsak a tőkéjét adja egy vállalkozáshoz, hanem a szakértelmét, a piacismeretét, a kapcsolatait stb. A működőtőke (nettó működő tőke) azt mutatja meg, hogy egy cég mennyire tudja finanszírozni a kiadásait rövid távon.”

Ennyit a közgazdaságról, mármost, népem tovább nem oktatom, nem középiskolás fokon (mermég annyira se értek hozzá), csak így ollózva, jöhet a populárium.

“Lefölözni a hasznot, úgy, hogy abból mi, magyarok egy fillért se lássunk.” Ami igaz, az igaz. Énmagyar egy fillért sem látok. Nemcsak azért, mert nincs. Amit itten kishazámban leginkább látok, az egy jó állagú, (néha mutatós) építmény, infrastruktúrával (út, park, közművek, parkoló- a gyengébbek kedvéért). A multi építette, részvényesei pénzéből. Ez ugyan nagy kibacás a honi (építő) iparral, de micsinájjunk Kádár elvtárs, ha nekünk se pénzünk, se multink.

Azt nem is érdemes hozátenni Káder elvtárs, hogy egy kimutatás szerint minden negyedik magyar multinál dolgozik, vagyis tőle kapja a fizetését, amiből nemfilléreket fizet különféle hazai adókra, amikből további magyarok kapnak fizetést, nyugdíjat egészségügyet, honvédelmet, parlamentet képviselőkkel, TEK-et, NAV-ot. Meg stadiont, ha kell, ha nem, valamint hazai multikat, akik vagy tudnak mihez kezdeni a profittal, mint Bróker Marcsika, vagy csak simán ellopják.

“A profitrepatriálás a belföldön működő, de külföldi tulajdonban lévő vállalatok nyereségének az anyaországba való hazautalását jelenti. Hogy ez mennyiben rontja a folyó fizetési mérleget leginkább attól függ, hogy a külföldi befektetők milyennek ítélik meg (egy) a gazdaság jövőbeni kilátásait. Minél kedvezőbbnek ítélik meg, a realizált nyereségnek annál magasabb hányadát forgatják vissza az adott ország gazdaságába.\”

Vagyis, ha utolsó fillérig kiviszik, akkor húnagy bazmeg van idehaza.

“Kell még valamit mondanom, Ildikó?”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük