Sors(f)ordító

Az történt az európai parlamentben, hogy Cohn-Bendit (a bandita…) „leordította” monsieur Orban fejét.

És ezután monsieur Orban “felmosta velük” a parlamentet. Hehe. Tették mindezt a demokrácia nevében. Kinek-kinek a „saját” demokráciája szerint, amint erről már korábban is bátorkodtam. A demokrácia valahogy úgy kezdődött, hogy a zemberek összejöttek egy helyen és meghányták-vetették a városállam sorsát. Aki nem vett részt a demokratikus politikai élet ezen megnyilvánulásán, az a saját maga felelőssége vala, amint azt a görög idios szó is kifejezi. Viszont ezután szava nem lehetett az idios-nak, ha a tevékeny rész a tizenharmadik havi fizetés helyett a perzsák elleni hajóhad építésére szavazott.

Már pedig a perzsákat muszáj móresre tanítani, hiszen azok „felelősek azért, ha a keleti térségekben egyre kevésbé kedvelik az európai gondolatot: az unió olyan gazdasági – ahogy TGM másutt írta: „idióta” – intézkedésekre akarja kényszeríteni mindenféle megszorításokkal a keleti államokat, amelyek a gazdasági problémákat csak tovább súlyosbítanák.

Kedves idioták, polgártársaim: teccettetek volna ellenforradalmat csinálni. Elmenni és a kisebbik rosszakra szavazni. Talán elkerülhető lett volna, hogy újra „kis sértett járja be Európát.” Magyarország kis sértettye. Ha már itt tartunk. Egy korábbi bejegyzésben a prófétákról elmélkedtem. Helyesebben, “hagytam” Kis Jánost elmélkedni. Fellehetők kis gyűjteményemben más elmélkedők is prófétailag. A normálisabbak többé kevésbé beletrafáltak, annak ellenére, hogy senki sem próféta a maga hazájában. Ezek szerint a máséban sem.

Most, hogy a magyar miniszterelnök kikérte magának, hogy netán egy totalitárius berendezkedés szélére vezette volna országunk, még inkább pedig azért, mert kinyilvánította, erre kérte, predesztinálta, felhatalmazta a többség, az első dolog ami az ember eszébe jut a többség, a második meg a prófécia. Ami a többséget és annak akaratát illeti, abban eligazít egy előbbi firka hivatkozása a demokráciáról. A politikai elitek kivétel nélkül szeretik vereségeiket győzelemként legitimálni. Ennek a sajátos választási rendszer az oka, alkalmasint a választói akarat negyedével győzelmet lehet hirdetni és gyakorolni.

Ezt figyelembe véve az egykamarás parlamenti berendezkedést kétharmados többségnek nevezzük a továbbiakban a matematika sajátos alkalmazásával. Nyugodtan nevezhetjük persze a kisebbség parlamenti diktatúrájának is, de ez olyan antidemokratikusan hangzik, hogy csak na…Népakaratról itt szó sincsen. No, ennyit a többségről.

A magyar miniszterelnök azt is kikérte magának, hogy kétségbe vonják az ő demokratikus voltát. Eleddig sohasem volt a maihoz hasonlítható demokratizmus, sőt még csak most lesz igazán, az ő harcából kifolyólag. Ez igaz is lehet. A demokrácia nem egy állandó valami. De, ki a francnak kell ilyen…

Ami a próféciaságot illeti, engedtessék meg nekem kétszeres köztársasági elnökünket idézni. “Magyarországon ma (* egy magát szociáldemokrataként definiáló kormánypárt koalíciós partnerével együtt jobbközép társadalmi és gazdasági programot igyekszik végrehajtani az ország európai integrációja céljából. Nem azért, mert szeretné, sőt valószínűnek tartom, hogy utálja a kapitalizmust, hanem azért mert ma ez az egyetlen út, ami követhető, amin végig lehet és kell menni, az ország érdekében. Ez valóságérzékelését dicséri. S ráadásul teszi ezt úgy, hogy nem tudja: ennek az útnak a végén mi várja, sőt azt sem, hogy mostantól egy emberöltő múlva nem kacsingat-e vissza valami újabb fajta szocializmus – itt természetesen nem a szovjet kommunizmusról beszélek. Vele szemben egy olyan ellenzék áll, amely önmagát nemzetinek és konzervatívnak címkézi, de retorikája, szóhasználata, stílusa minden, csak nem konzervatív, hanem gazdasági, és társadalmi programja jellegét tekintve inkább radikálisan szocialista és bizonyos mértékig etatista.” (Globalizáció és nemzeti érdek – 1979)

Szóval nem kellene itt sohasemvolt és sohasemlesz demokráciát ordítozni. Se pro, se kontra. Az állam én vagyok..oszt jónapot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük