LisztFerihegy

“Az ötlet genezise szinte népmesei: mikor néhány éve találkoztam azzal, hogy a varsói repülőtér Fryderyk Chopin nevét viseli, több embernek elmondtam, és rákérdeztem, hogy nálunk miért ne vehetné fel Liszt Ferenc nevét a repülőtér.”

Mármint Ferihegy. Eztet a kultúráért felelős államtitkár genezelte. Kár, hogy csak jövőre lehet belőle valóság, mily felemelő lett volna letörölni még az idén az utolsó szeplőt a magyar kultúráról.

A dolog nem annyira újkeletü, 2006-ban egy másik genázer Bartók Bélát genizálta volna, ám az akkori zembertelen kétharmad, vagy a kultúráért felelőtlen kétharmadatlan egy nyomorult Földrajzinév-bizottságot sem volt képes eltakarítani a kultúra fősodrából.

A dolog talán azért kezd kínos lenni a kultúra felelőseinek, mert a Legfőbb Nyelvőr bealkotmányozta a nyelv védelmét, és ennek szellemében teljességgel értelmetlen hegynek nevezni egy olyan városrészt, mely olyan sík, hogy síkabb már nem is lehetne, csak ha ráfagy az ónos eső.

Ráadásul egy nagyzási mániában szenvedő serfőzőről van elnevezve, per Feri, holott az illetőnek több neve is volt. Még szerencse, hogy ez a derék szőlősgazda nem Mayerffy Ferencnek keresztelte a hegyet. Képzeljük csak el, mi lenne ha a sok bamba túrista azt kezdené firtatni egy jósikerült kényszerleszállás után, ki a franc az az Franz Mayerffy Xavér, és el kell nekik magyarázni. Netán még taxisvizsga tétel is lehetett volna.

Franz Liszt mindjárt más. A világ bármely sarkából érkező meglátja a feliratot és széles mosollyal menten szolmizálni kezd. A biztonságiak meg hadonásznak a pálcával, nem, nem , nem Liszt, Kodály érted? Kodály…si, si, já, ye, persze ,szép nagy üvegezett kodály…do-re-mi-fa-szo kezek!…lett volna inkább Bartók.

Azért az igazi szerencse mégis csak az, hogy a lengyelek nem Dagober bácsiról nevezték el a repterüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük