A szomszéd zöldje

A szomszéd zöldje mindig füvebb. Ez persze miattam van.  Az nem lehet, hogy a huszonegyedik században nekem ne legyen saját legzöldebb gyepem.

Lúzer vagyok füvileg. De ennek ezennel vége. Egy régi japán figyelmeztetés jut eszembe, még a hetvenes-nyolcvanas évekből, amikor még a now-how-t kemény valutáért mérték. Egy ilyen csomagocska használati utasítása ezzel a figyelmeztetéssel kezdődött: „Eloszor olvasni azután dolgozni!”

Akkor hát olvassunk. Az interneten, hol másutt?! Az első kérdés: mikor és hogyan telepítsük pázsitunkat. Az weblapok „pázsit” keresőszóra kilencszázad másodperc alatt érkező 287000 találatából hamarosan kiderül, hogy a telepítés optimális időpontja a tavaszutó. Esetleg a nyárelő. Vagy a kora ősz. És nyárutó.

Bármelyiket is választjuk, legyünk tudatában, az igazán optimális időponttal legalább száz évvel elkéstünk. Vehetnénk kész gyepet is, de mi átlagember vagyok. Meg még annál is. Én vetek. A kora őszt választom, Szeptembert. A rómaiaknál ez csak a hetedik hónap volt, így időben vagyok. A néphit szerint Földanya havának bármely napja jó, de utolsó napja különösen szerencsétlen, ha ezen a napon vetünk, zöld marad. Na, ez kell nekem!

A talaj előkészítés egyszerű. Felásom, elgereblézem. Azután újra olvasás, milyen magot is vessünk? Mert magunkra vethetünk, ha nem jól választunk. Kezdőknek, amennyiben nem golfozni kívánnak a paradicsom ágyás és a rózsagrupp között, a strapabíró sport keverék ajánlott. Már csak az ára miatt is. Egy csomag harminc négyzetméterre elegendő. Nekem van tizennyolc, bőven elég.

Az egyenletes terítés végett vetőgépet alkalmazok. Egy nagyobb lyukú tésztaszűrőt. Henger helyett, egy tuskóból készített döngölővel egyenletesre badyzom a felásmányt. Már csak napsütés kell és állandó permetező öntözés.

A szomszéd időnként kijön az erkélyére. Másfél-két hét múlva kizöldülünk. Úgy ahogy. Azután lassan kiderül a sport keverék mibenléte. Egyharmad fűmag, egyharmad lóhere, egyharmad toklász. A maradék zöld az ásáskor beforgatott különféle, már elmagzott gyom. De nincs veszve semmi, időben vagyunk. Egyenként vagy gyomonként gyomtalanítunk, az ő nemök szerint, erőteljes gereblyés lazítás után felülvetünk.

Most egy általvetőből, csak úgy marékkal. Ezúttal erőteljes kelésű magot rezerválunk. Egy csomag harminc négyzetméter, nekem van tizennyolc, rászórom az egészet. Body-dönging, permet, napsütés. A szomszéd nyugágyat és sört is hoz az erkélyére.

Egy hét múlva kizöldülünk. Na, ez már igen, ez is ritkás, egy magból csak egy fűszál meredez. De erőteljes. Hallgattam volna a Bélára! Azt mondta, válogassam külön a magot a toklásztól, majd a magokat terítsem sűrűn nedves szalvétára és kész a gyeptégla. Most már mindegy. Pár nyírás után majd tömöttebb lesz.

Nyírás, öntözés, időnként egy kis gyepműtrágya, és száz év múlva olyan…hmm…de már így is. Viktor napján sütött a nap, így hosszú őszre számíthatunk.

Mostanában nem látom a szomszédot. Egy ember felásta a gyepét. Azt mondja, most színtiszta angolperjével veti be. A három villanyoszlop meg minek? – kérdem az embert.

Ja, az? Hát a Főnök megdumálta a leendő polgármestert. Ahogy papíron is megnyerik a választásokat az ő telkén át vezetik majd a golf áramot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük