Warning: Declaration of AMW_Related_Sub_Items_Walker::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /web/htdocs4/belayahu/home/www/wp-content/plugins/advanced-menu-widget/class-advanced-menu-walker.php on line 0
Ősmagyar – Firkál(g)atok

Ősmagyar

A föld legkülönbözőbb primitív és archaikus népeinek fennmaradt monda és mítoszvilágát vizsgálgatva azt láthatjuk, szinte mindegyiküknél tapasztalhatóak bizonyos elemek, melyek közösek. Ezek az elemek olyan motívumok, melyek közös tulajdonsága a képtelenség.

“Nem tételezhető fel, hogy a motívumokat jellemző képtelenség egyetlen népnél alakult ki, s azután a képtelenségek kigondolása, a képtelenségek megalkotásának módszere mint valamiféle elbeszélési séma terjedt szét a népek között, úgy, hogy valahol kialakulva, s innen elindulva jutott el a föld valamennyi archaikus népéhez. Ez azonban azt is jelenti, hogy az a pszichikus mechanizmus, amely az archaikus népeket képtelen motívumok megalkotására bírja, közös valamennyi archaikus népnél. Vagyis: magában az archaikus népek pszichikumában kell keresni a képtelen motívumok megalkotásának mechanizmusát.” (Láng János< – A mitológai kezdetei)

Én is így gondolom. Annyit tennék csak hozzá, nincs ez másként leendő archaikusainkkal sem, akik visszafelé írják őstörténeteinket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük