Kereszténydemokrácia

Ha a szociáldemokrácia fából vaskarika, akkor a kereszténydemokrácia fából réz, de lehet, hogy a vasból rézezett. Nem minden arany ami fénylik.

Egy méltatója szerint “a kifejezés legalább akkora önellentmondás, mint a konzervatív szegénypárti vagy a forradalmi demokrata.”

“A kereszténység szerint (feltéve, hogy ehhez az Újszövetség az alap), a jó keresztény szűz, szegény és engedelmes. Ebből következik, hogy nem nagycsaládos, nem keres sokat és a mindenkori uralkodónak engedelmeskedik, ergo nem demokrata, nem akar jogállamot.” – véli Hellscream.

A bibliánusokkal azonban meddő dolog vitába szállni. Amint azt már máskor is vélekedtem, a Biblia zseniális iromány, mindenre van válasza évezredekre visszamenőleg. És előre is.

Montalembert szerint “A demokráciát mérsékelni kell, mert a despotizmus forrása vagy a felforgatás egyik kiváltója. A szabadság jövője a közszellem formálásán múlik, s ez a katolikus egyház feladata.” Magyarországon Prohászka Ottokár püspök kezdeményezésére, 1894. november 14-én Katolikus Néppártot alapított gróf Zichy Nándor és gróf Esterházy Miklós Móric. Hehe. Ki más tudhatta volna náluk jobban képviselni a katolikus népet a legmélyebb feudalizmus közepén. És buzgón tódult a szegény engedelmes, és szűz katolikus nép, zászlaik alá.

Csak vicceltem.

Ha pedig, ahogyan a jó lembert Monta, és a szabadság a katolikus egyházra bízatik, hát az szép kis rézkarika. Az orrunkba fűzve, „füstös láncos táncos nyalka”, tánci-tánci ateista. Jóvan. Remélem, sikerül elkerülnöm a tudományosság bármiféle látszatát. Nem is bonyolítanám tovább.

A kereszténydemokrácia egy fikció. Egy bizonyos társadalmi csoport politikai megnyilvánulásának eszköze. Ahogyan azt nemrégen „Tömjén” S. Zsolt az ő ethoszában kinyilvánította: „Ha a keresztény politikus azt mondja magáról, hogy ő keresztény politikus, akkor az egyház társadalmi tanításából következő keresztény politikát kell képviselnie.” Vagyis: ”Az egyház társadalmi tanítása és a pártpolitikai programok nem azonosak, de nem is függetlenek egymástól, mert a keresztény politika attól keresztény politika, hogy elfogadja mérceként az egyház társadalmi tanítását…Ezért mindenki, legyen szegény vagy gazdag, fiatal vagy öreg, egészséges vagy beteg, azért végtelen érték, mert Isten képmása. Az emberi jogokat nem az országgyűlés adja és nem is a különböző nemzetközi szervezetek, hanem azok a teremtés rendje által eleve adottak(…)” (A fizetésemet is beleértve…mi?..hehe.

A mindenki addig mindenki, amíg szembe nem kerül az egyház társadalmi tanításával. És a végtelen érték csak akkor végtelen, ha „Isten képmása.” „Az emberarcú Isten-elmélet idegen számomra, és még naivnak is tartható. A vallás és a tudomány közötti ellentétek jelenlegi legfőbb forrása az emberarcú Istenről alkotott felfogásból ered. Ami Istent illeti, az én állásfoglalásom agnosztikus. Meggyőződésem szerint az erkölcsi alapelvek elsődleges fontosságának biztos tudata, ami által az élet jobb és nemesebb, nem igényel egy törvényhozót, főleg nem olyat, aki jutalmazásra vagy büntetésre alapozza törvényeit.(…)” Egy ember erkölcsi magatartása rokonszenven, neveltetésen, szociális kapcsolatokon és szükségszerűségeken kell, hogy alapuljon; semmi vallásos alap nem szükséges. (Einstein)

(“Albert Einstein szürkeállományának egy új elemzése kimutatta…hogy a korábbi megállapításokkal ellentétben Einstein agya méretét és alakját tekintve is normális volt…”)

“A 31 éves Savita Halappanavar hátfájdalmakkal jelentkezett október 21-én Galway egyetemi kórházában. Az orvosok kezdődő vetélést diagnosztizáltak, de a művi terhesség-megszakítást megtagadták…arra hivatkozva, hogy “ez egy katolikus ország”. Savita, aki nem volt ír és nem volt katolikus meghalt. Istenképmás keresztény orvosok döntöttek élete-halála felől.

A dogma szerint akár rendben is lehetne a dolog. Eleve elrendeltetett, Isten így akarta.

“Észrevettem, hogy még azok az emberek is, akik azt állítják, hogy minden előre elrendeltetett és azon semmit nem változtathatunk, körülnéznek, mielőtt átmennének az úttesten.” (S.Hawking

Ami a hazai kereszténydmokrácia viselt dolgait illeti, kicsit érintettem korábban. A lényege változatlan, első a család, de a nő másodrangú. “Kérdezte is Ádám, mivégre, mire az Isten monta neki, gyere Ádám, beszéljük meg, mint férfi a férfivel…” (képmás a képmással) – és megbeszélték, hogyan és miért.

Azután jött a Mohamed gyerek, azzal is megbeszélte. Csak éppen mást mondott neki. Állítólag ugyanaz az Isten volt. Nem hinném, hogy demokráciáról szó eset volna.

A viktoriánus demokráciáról Orbánicus Victorikus Nagyvezérikusz-tól művelődhetünk. Igaz, R.Schumantól idézve de azt mondotta: “az európai demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. A mi eszméink keresztények, a nemzeti érzést, a családot a jövő alapjának tekintik.”

Azt is mondotta, hogy “biztos vagyok benne, hogy ha van Európában ember, aki a politikai verseny barátja, az én vagyok” – “Édes hazám, fogadj szívedbe”…akartok demokráciát? Akkor “térdre és imához”…vagyis hozzám.

Hehe. Egy kis Hozzám Husszein…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük