Marsvallás

Kutatók szerint a Marson született gyerekeknek speciális oktatásra lesz szükségük, hogy  elsajátíthassák mindazt, ami egy földi gyereknek egyértelmű lehet. Az alapvető értékrend kialakításához a kutatók szerint megfelelő megoldás lehetne egy külön marsi vallás megalkotása.

Mivel magunknak még sohasem jutott eszünkbe vallásalkotni, beérjük azok globális utálásával, de akár intergalaktikusan is, kissé meglepődve állunka dolog előtt, jóllehet van neki racionális alapja.

Ja. A Mars.
Ember még nem járt rajta. T.Pratchett azt írja: “Az emberiség gyakorlatilag kizárólag olyan dolgokból áll, amelyeknek nincsen helyzete térben és időben, mint például a képzelőerő, a szánalom, a remény, a történelem és a hit. Ha ezeket elvesszük, gyakorlatilag nem marad másunk, csak egy olyan majom, amelyik túlgyakran esik le a fáról.”
Na, ezért nincs emberiség a Marson. Elébb is sürgősen fákat kellene ott ültetni. A többi már Shifu…izé..smafu.

Azután történelem sincs. Ez sem lehet komolyabb akadály. Mire az első „majmok” odaérnek, meg lesz írva az is. És akkor még gyerekek sehol. Anyu, apu még próbálkozik, mielőtt a légkör hiányában többszörös kozmikus sugárzás annyi kárt tesz az agyukban, mint a katoliszlamizmus, kétezer év alatt.

A Mars expedíció koncepciójábanalighanem kevés figyelmet fordítottak megfelelő felkészültségű, képzelőerejű hitszónokok előkeresésére és kiképzésére. Pedig velük kellene kezdeni a kolónia feltöltését. Addig nem jöhetnek haza, amíg meg nem alkották a marsi vallást.
Azután se, de hát ez már a reményük, hitük próbája. Mi majd szánakozunk itten.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük