Hóhelyzet

Szedjük össze magunk Béla. Itt az ítéletidő. Ott kellett volna maradnunk Szibériában, mára megszoktuk volna. Azt mondta az időjós, akár félméteres hó is lehet. Az nem mondta, mekkora helyen, amilyen kis helyünk nekünk van, akár másfélméteres is lehet.

-Ezelőtt két évvel azt mondták, akár 50 Ft. is lehet a tojás…és csak 45…hehe..

-Már ahol. A CBA-ban ötven fölött is van. Amit a nemzeti jósda megvízionál, azt a nemzeti üzletlánc meg is valósítja, kerül amibe kerül..

-Nekünk. Na, hívjuk fel a szomszédot, vegye már elé a hómarót…

-Amíg elsöpröd ezt a fél centi havat, elindítom a kocsit. Be kell spejzolnunk, liszt, cukor, zsiradék…mert ha betemet a hó, ki tudja, mikor érnek ide a mentőosztagok.

-Szóltam a diszpécsernek, hogy ne úgy legyen mint ’87-ben, hogy csak ’96 -ra értek ide. Akkor is nyáron.

-Na, jó. Most már ki tudunk menni. Felraktuk a hóláncokat, legalább ötszáz méterre van a legközelebbi bevásárlóközpont. Vettünk fél mázsa lisztet, meg ami kell, raktár kisöpörve, a többi hobbit majd megy teszkóba.

Alig hazaérünk, integet a szomszéd. A garázsában előkészítve a hómaró. Kávéspohárban. Ötvenöt fokos, mondja, különben nem mar…

-Hát a gép meg hol van?…lehet, hogy el sem indul…

-Ne izguljatok…Legfeljebb nem megyünk sehova…Ezzel, hála a Nagy Vezérnek, kihúzzuk akár tavaszig is, tárja ki a háromajtós szekrényt…tele befőttel kifőttel.

Mondtuk neki, ha liszt, vagy valami kell, csak szóljon, alagutat ásunk a hóban, átvisszük.

-Á, legyintett, az asszony már keleszti kovászt, vagy éleszti a kelesztet, franc se tudja megjegyezni. Szereztem neki fateknőt is, azt mondta anélkül nem fog hozzá. Már csak azt nem tudom, hol sütünk, mondtam annak idején, nagyobb kémény kell, hogy a kemence is beférjen.

-Kandalló?.. mit szólsz?…

-Az jó. Mivel fűtjük fel?

-Láncfűrésszel. Láttam a közért mellett egy elhagyott akácot. Felét hazahozzuk…

-Még egy hómaró?!…

Még mindig szakad. Menjünk. Béla addig lesöpri a másik egy centi havat a járdákról. Azután lezárjuk a két végét, nehogy valami szórólapos marha összejárja, azután holnap véshetjük, ha ráfagy.

Estére eláll. Nem tetszik ez nekem. Nem ezt ígérték. És elvitték az összes Malév gépet. Ami az övék volt. Ezek képesek és holnapra mindegyik hóval megrakva tér vissza. Ha mindenhol fehér alant, csak nálunk van elsöpörve…!? Ide dobják majd az egészet…

-Béla! Söprést abbahagyni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük