Szemfényvesztés

Nem is annyira illúzionistákról lenne szó, hanem  hétköznapi, szinte észre sem vett, természetesnek tartott dolgokról. Mármint, hogy nemcsak nézünk ki a fejünkből, hanem látunk is. 

Látni persze látunk, hogy hogyan és mennyire az csak akkor derül ki, amikor nem látunk. Színeket, kontúrokat, egyéb apróságokat, mint például betűk. Ez utóbbi nélkül ugyan elvan az ember jó ideig.

Ami a színeket és kontúrokat illeti, hajdani iskoláskorom emlékei kerülnek elő. Amikor a hét egy napján az utosó és utolsó utáni órában Szini tanár úr próbálta bevezetni az arra érdemtelen proligyerekeket a rajz és festőművészet gyakorlati világába.

Az utolsó óra utáni szünetben az éhesebbje kirohant az iskola melletti piacra, ahová ezidőtájt érkezett a frissen sütött két forintos cipó, még melegen, hogy azonnal szétépésre és felfalásra kerüljön, eképp megtámogatva a művészi látásmódot.

Befejeztük, beadtuk a mázolmányainkat, ki-ki az ő tehetsége szerint. A hármas már kiváló jegynek minősült.  Egy alkalommal András valahogy beleejtett rajzlapját az ecsetmosó vederbe. Gyorsan kikapta, kicsit lerázta. És a következő alkalommal egy ötös érdemjegyet zsebelhetett be! Azta!

Nagyjából így nézhetett ki. Nagyon-nagyon nagyjából.

Na, nagyjából ennyit láttam én is, amikor a chemoterápia által felgyorsított szürkehályog eluralta a tisztánlátásomat. Egy polar napszemüveggel némi kontúrt azért sikerült hozzáadni de az autóvezetés már egy rémálom lehetett a forgalom többi résztvevője számára.  Szerencsére nem tudták,megúsztuk élve.

Nem tudok kellőképp hálásnak lenni az orvostudománynak és gyakorlóinak, amiért visszadták a világ színeit és virágait. “Még nyílnak a völgyben…” – meg a kertben is, senki ne mondja, nincsenek az öregkornak is szépségei.  Pláne, ha látod is ezeket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük