Ősnemzeti leves

A zöldségleves legyen zöldségleves. Hát, mostan Rozi jóvoltából az lett.Az eredeti bölcsesség ugyan krumplilevesre vonatozik, vonatkozik, de kétségtelen tény, hogy nem kisebb történelmi személyiséghez köthető mint Csontnélküli János.

A recept egyszerű. Kinyitod a hűtőt. Találsz benne némi csirkeaprólékot. Azután eléveszed a fellehető zöldségeket. Némi habozás után a csirkeaprólékot visszateszed, majd máskor, de akkor se fogjuk szeretni. Ennyi.

Több szót erre nem is érdemes vesztegetni, a recept a génjeinkben van. Már akkor benne volt, amikor még, már emlős emberként a csallóközi őshazában csak növényi táplálék volt fagyasztva fogyasztva, mert jégkorszakos fagyás nem volt az itteni nőformások hőforrásoknak köszönhetően.

“Szent növényeik a göm-bölyű gyüm-ölcsű, mag-vakat termők voltak, mindenekelőtt a meggy, a Nap fája és a gyöngy-virág, Tündér Ilona (azaz a Földistennő) virága.

Mindkét növény levelei zöldek, viráguk fehér, termésük piros – miként a magyar nemzeti színek. Természetesen az idők folyamán „tisztán szerelmi kiválasztódás útján” jutottunk arra a szellemi szinvonalra, mely lehetővé tette számunkra az ősi recept továbbvitelét, honfoglalásról honfoglalásra, csak fazakunkba kell pillantanunk, hol zöld zeller ölel át csipet pirospaprikával csinosított fehér gombagerezdet, gyermelyi orsótészta nászágyon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük