Írtam valamikor pár sort egy görög szigetecskéről. Egyetlen család a lakossága.

És arról nevezetes, hogy a Második Világháborúban a német partraszállók felszólítására, hogy adják meg magukat, nemet mondtak. Mire a németek természetesen megszállták a szigetet. De a sziget lakossága azontúl minden évben megünnepli az eseményt, mint a Győzelem Napját.

Ellopták a győri turult, címerestül. Arról az emlékműről, mely  “A sok hős lábnak,” emeltetett “mely ott úgy futott?” – és ami esemény nem is egészen úgy volt, mert nem volt híján a tőlünk megszokott hősiességnek. Így hát a győriek menetrend szerűen meg is ünneplik e kicsinyke Győzelem Napját.

“A napóleoni csatát ugyan elveszítettük, ennek ellen Győr minden évben kosztümös hadijátékokkal emlékezik meg róla. Kocsis Tünde alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerint a bejelentést szombaton reggel fél hétkor kapták.” – számol be a Népszabadság.

Ne mondja senki, hogy a média nem elég informatív. A fenti mindössze két mondatból megtudhatjuk, hogy ha már vesztettünk legalább ünnepeljünk, és ha a kosztümös hadijátékot fél hétig bejelentjük, talán még aznap gyakorolhatja a hazafutást a kosztümösök egy része.

A turul meg csikorgatja valahol a karmáját  izé.. karmait…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük