Piacgazdaság

Tudtam, hogy a Fidesz nem hagyja annyiban a nyakkendő ügyet. Itt az ideje, hogy megalapítsuk a PRO STULTITIA díjat. Mindjárt ki is oszthatjuk, sőt meg, – a nyakkendőssel.

Adómentes piacot minden faluba !

Az a helyzet, hogy én még nem találkoztam élő őstermelővel, aki nekem számlát adott volna. Akár egy cetlit is. Pedig kapcsolatunk ősi, mint az ő termelése.

Alighanem a Kossuth téri (nemsokára Orbán tér) piacon kezdődött, azon a nagy poros placcon, ahol mindennap iskola után Öcsi örökébe igyekeztünk, kivéve a szombatot, a szombat az őstermelőké volt, ilyen olyan kordék, szekerek és lovak, ez utóbbiak rendre összesz@rták a „stadiont.” Estére olyan volt az egész, mint a Parlament.

Akkor még per parasztoknak hívták őket és a szövetségeseink voltak.

A piac annyi balszerencse közt, oly sok viszály után ma is él és virul. Az őstermelő kicsit átalakult, egy részük a Nagybanin őstermeli be Toyota furgonjába a cuccot, amit aztán a kis bódéjában méltányos felárral továbbad a városi népnek, persze cetli nélkül, amiből arra lehet következtetni, hogy a Nagybanin a puszták népe sem vesződik efféle úrikisasszonyos dolgokkal.

És nyilván minden napjuk egy merő rettegés, mikor tör rájuk a pech, APEH képében, s akkor sietve elő kell rángatni az igazolást vagy a cassát a krumpliszsákok alól. De ilyenre a legvénebbek is alig emlékeznek.

Most ennek vége. Ha ez bejön, mostantól a falvak népe vásári hangulatban, felszabadult szívvel adhatja el kis termését. Egymásnak. Szépen megegyeznek majd. A Mari néni csak uborkát termel, a Juci meg zöldbabot, aztán ÁFA nélkül cserélnek. Mi, városiak, meg mehetünk a csarnokba ÁFA-s chillei paradicsomért.

Az iskolát a Papok működtetik, a polgármestert a Párt, háziorvost meg a Kamara, esetleges kórház esetén meg segít egy két falunapi jótékonysági koncert á la Fásy. Vagy a Sámán.

Tiszta Amerika.

“Selmeczi Gabriella fideszes országgyűlési képviselő el szeretné érni, hogy minden hazai településen legyen hetente legalább egyszer, kétszer nyitva tartó, helypénz- és adómentes piac, ahol a helyi lakosok megvásárolhatják az őstermelők és kistermelők áruit.” (Hvg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük