Máraimage

“Márai orákulum lett.(…) A jelenség tehát közismert, és a kisajátításért szokás a mai magyar véleményformálók felelőtlenségét vagy az általános műveletlenséget hibáztatni.”

„Már nem tudom, mióta, de nagyon elegem van Máraiból…”

Remélhetőleg én még nem tartozom a mai magyar véleményformálók közé. Nem vagyok már mai (se csirke), és úgy találom, leginkább csak a magam véleményét vagyok képes formálgatni, bizony-bizony, én meg húszéves-én igencsak másként lát(t/juk a világot.

Könnyű a Márainak. Naplót írt, és “véleménye” több mint egy emberöltőt átível, nem akármilyen emberöltőt. Közel százéves “fennállása” megélte a Horthy-korszakot, a fasizmust, a világháborút, forradalmakat és ellenforradalmakat, kapitalizmust, szocializmust, nem csak idehaza, hanem a világban is. Gondolkodó emberként az lenne az érthetetlen, ha véleménye ezalatt változatlan maradt volna.

“Ezért alapvető feladat, hogy ízlését nemesítsük, szellemi igényérzetét és erkölcsi felelősségét fokozzuk, valóságérzékét elmélyítsük, illúziókra való hajlamából kiábrándítsuk, kényelmi szempontjaiból felrázzuk, egyszóval igénnyel töltsük meg a vezető társadalmi réteg lelkét.”

Nem mondhatjuk, hogy a vezető társadalmi réteg nem nemesedett. Idézni már tud.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük