Nyugalom,a helyzet változatlan

Legalábbis a CT szerint. “A legutóbbi vizsgálat óta változatlan státus. Az előző (2018) vizsgálatokat is kuntakinte..izé..áttekintve lassú regressio..”Nem is olyan rossz ahhoz képest, hogy már nem is kellene élnem…mármint statisztikailag.

Folytköv chemo. Négy és félóra odabent, negyvenhat idehaza. Ahogyan több helyen, itt is, kissé dohos illatú, elfekvő könyvespolc. Ma Kuprinnal húzom az időt. Ő is kimaradt azokból a békebeli időkből amikor még a szovjet hadsereg tehetett minden földi rosszról idehaza. Mer utálni kellett őket, mint ma a sorosféléket. Ócókönyvtár 1960.  3 Ft.

Négy év mulva bevonulok. Az egzisztencializmus és a francia irodalom bűvöletében élek akkortájt.

Jobb későn. Az orosz az nem szovjet.

(*

“Gambrinusz. Ezt a nevet viselte egy söröző Dél-Oroszország egy zajos kisvárosában. E negyed duhaj lakói közül(…)sokan nem ismerték a dicső sörkirály ciffra nevét. Valaki egyszerűen ezt ajánlotta: Elmegyünk Szaskához ?(…)

Szaska rendszerint olyan órában érkezett a “Gambrinusz”-ba, amikor még senki sem volt ott(…)leült megszokott helyére a pianinótól balra, és különös, lassú, bús darabokat játszott,  (…)hegedűjének húrjain ősi zsidó fájdalom zokogott, ősi mint a föld, és népi melódiák szomorú virágai szőtték át.(…)

Aztán következett a nagy japán háború. A gambrinusz vendégei izgatott napokat éltek át(…)estéként hadi eseményekről vitáztak. A legbékésebb egyszerű emberek egycsapásra politikussá és stratégává váltak, de a szívük mélyén remegett mindegyik;(…) énekeltek és  sírtak, és kétsze annyit ittak.(…)

Egy ízben Szaska a szokásosnál korábban jelent meg a sörpincében(…)Katonának akarnak vinni. A háborúba.(…)-De hiszen maga már túl van a korhatáron(…)magyarázza meg az illetésekenek. Már ott voltam(…)megmagyaráztam(…)ezt felelték: tetves zsidó, fogd be a pofád, ha egy szót szólsz, hűvösre kerülsz…és belém rúgtak.(…)

A “Gambrinusz” sivár lett és néma, szinte elárvult Szaska hegedűje híján.”

De Szaska sértetlenül tért vissza a háborúból. Visszakapta hegedűjét és kis fehér kutyusát is, és a “japán háború egyetlen honvédő hőse sem részesült talán olyan szívből jövő és viharos ünneplésben(…)”

De azután forradalmi idők jöttek. “Majd adok én nektek forradalmat, majd megmutatom én” őrjöngte a HATALOM. “És a külváros bűzös oduibanés foghíjas padlásain reszketett, imádkozott és rémületében jajveszékelt Isten kiválasztott népe, amelyet már oly rég elhagyott a haragos bibliai isten(…)

Reggel kezdődött a pogrom(…) az emberek gyilkolni mentek(…) csupán azért, mert az a hitvány, furfangos ördög amely ott él mindenkiben, ezt suttogta a fülükbe: Menjetek. Csinálhattok amit akartok, s nem kaptok büntetést: megízlelhetitek(…) a más élete fölötti hatalom mámorát.

A győzők egyike Orrhangú Motyka aki azelőtt lopással foglalkozott, majd kidobó-ember lett egy nyilvános-házban, végül selyemfiú és most mint detektív, megragadva Száska karját a himnuszt követelte.

“Száska azonban kitépte a karját és nyugodtan mondta. – Semmiféle himnuszt nem játszom.

– Mííí? – bődült fel Motyka – Nem? – Büdös zsidó!

Szaska előrehajolt, egészen közel a detektívhez; hegedűjét leeresztette és a nyakánál fogta. Homlokát ráncolva kérdezte:

-Hát te?

-Hogyhogy én?

-Én büdös zsidó vagyok. Rendben. Hát te?

Én pravoszláv vagyok.

– Pravoszláv? És mennyiért?”

Száskát persze elvitték a rendőrkapitányságra.Vagy három hónap múlva került elő, szakállasan, sápadta, lefogyva, bal karja kifacsarva mindörökre mozdíthatatlan újjakkal. A “Juhász” jáccad szólt a zongoristának. Egészséges kezével egy okarínát halászott elő a zsebéből és süvölteni kezdte a vidám dallamot, mígnem a Gambrinusz népe táncra nem fakadt…

“Sebaj ! Az embert meg lehet nyomorítani, a művészet azonban minden vihart kiáll és végülis diadalmaskodik.” (1907)

Honnét ismerős ez nekem?

“Nem számít, milyen korrupttá, kapzsivá és szívtelenné válhat a kormányunk, a gazdaságunk, a médiánk és a vallási és jótékonysági intézményrendszerünk, a zene akkor is csodá­latos lesz.” (K.Vonnegut

(* M.Chagall

 

 

One Response to Nyugalom,a helyzet változatlan

  1. Sacátok szerint:

    Gratula + GRATULA + EZERSZERESEN IS GRATULA!! Megvan a lényeg: a ” GRESSZIO” előtt legyen ott szépen-rendesen az a két bötücske hogyaszongya: “re” !!! Csak semmi “pro” meg a többiek húúú de elfeledtem mááá !!
    Nagyon szépen idejött a régi FIRKÁL(G)ATOK!!
    Jót mulattam az elébb a hundertwasseres írásomon! NEM IS OLYAN ROSSZ DOLOG EZAZ ÖREGKORI DEMENCIA!! smile
    Aze meber barátttyya – történetesen mostan itt a layos499 http://www.belaya.hu néven felteszi a régi írásokat és mire a zembert fia/lánya észbekap, hát jót mulat a SAJÁT ÍRÁSÁN AMIRŐL MÁR AZT IS ELFELEJTETTE, HOGY VALAHA VÓÓÓT!! blum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük