Gázolás

“Az izzók mentik meg a világot? Az ENSZ szerint az energiatakarékos izzók világméretű elterjesztésével a széntüzelésű erőművek negyedét be lehetne zárni, és globálisan dollármilliárdokat lehetne spórolni.”

“Megkezdené a tavasszal a feketekőszén külszíni fejtését Nagymányok térségében a Calamites Kft. Ha sikerrel jár, az a szénbányászat újraindítását jelentené a Mecsekben. A kitermelt szenet speciális eljárással generátorban elgázosítják, majd az így kapott – hidrogént, szén-monoxidot tartalmazó – úgynevezett szintézisgázt hő- és villamosáram-termelésre használják fel. Egy tonna szénből mintegy kétezer köbméter gáz nyerhető, amelynek fűtőértéke ugyan sokkal kisebb a ma használt földgáznál, de felhasználása a jövő energetikai árprognózisait figyelve gazdaságos lehet, s kiválthatja a gázimport egy részét.”

Illenkor nézek én, mint Béla 3Dben a cinemacityben. Most, még a médiaszabadság utolsó perceiben lehet ilyeneket írkálni, hogy jelentené, lehet, meg kiválthatja, de azután vége a kicsinyes hat-hetkedésnek.

Meg annak is, hogy holmi bloggerek értetlenkedjenek azon, hogy hogyisvanez; ha eltüzelünk tömérdek szenet, hogy alacsony fűtőértékű gáz legyen belőle, azután meg a gázt, hogy villamos energia legyen belőle akkor miért kell kevesebb gázt importálni, ha ebből meg sokszor annyi kell…Nem. Ez a jövőben nem hathet kategória. Ezt kéremszépen ki lehet számolni, erre valók az energetikusok, mérnökök meg más hasonló ovuláció. Mi van, Béla?…ja, populáció..

És ha nincs hathet, zátonyra fut minden politikai hisztériakeltés. Az ilyenek például, hogy a speciális technológiának köszönhetően akár duplájába is kerülhet a gáz ára.

Mert ha annyiba kerül, akkor az annyi, a széndioxidot visszanyomjuk a gáz helyére, vagy a tengerbe, újra tiszta levegőt szívunk majd, szorgos népünk győzni fog.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük