Kétkezés

2013-04-30 16:23:21′,’0000-00-00 00:00:00′,0,0,6,’O:19:\”FinderIndexerResult\”:19:{s:11:\”\0*\0elements\”;a:27:{s:2:\”id\”;s:3:\”443\”;s:5:\”alias\”;s:8:\”ketkezes\”;s:7:\”summary\”;s:127:\”

Helyre kell állítani a kétkezi munka becsületét-jelentette ki a Legfőbb Kijelentő.

„Önök azt közvetítik a magyar embereknek, hogy nemcsak azokat lehet elismerni és megsüvegelni, akik tudnak énekelni”- dicsérte meg az érdekelteket. Azt is mondotta másutt, „Magyarországnak modern ipari országgá is kell válnia, modern ipar pedig nincs vasút nélkül.” Száz vasutat, ezret, de minimum alvázakat, kétkézzel.

Iszogatunk a Bélával, ivott a jó öreg.. “Biza, jó kis borovicska ez, mondja mindenik pohárka után. Kérdem tőle, minek dícséred, mikor ez egy rossz kerítésszaggató? Hát, mert dicséret nélkül nem lehetne meginni.”  Ahogyan a rossz dumákat sem, eladni.

Szóval, ismerjük már a Legfőbb Kijelentőt. Ahol kijelent, ott azt akarják hallani. Kijelentéseinek annyi súlya van – hogy Sárit idézzem – mint egy zsák molylepkének.

Ami az ipari kétkezi munkát illeti.

Ipar.

Ha a hozzáadott érték alapján vett magyar ipari termelést 100-nak vesszük, akkor az ehhez legközelebb álló ország Finnország (173 százalékkal nagyobb ipari termeléssel) és Dánia (184 százalékkal magasabb értékkel). Dániában ezt a teljesít­ményt több mint 40 százalékkal kisebb alkalmazotti létszámmal állítják elõ, mint Magyarországon. A német ipari termelés 46-szorosa a magyarnak, s ezt az eredményt mindössze tízszer több munkaerõvel produkálja. (Borbély Szilvia-Vanicsek Mária-Közgazdasági Szemle, XLVIII. évf., 2001. január)

Igaz, ennek tizenéve. És bár kisebb nagyobb megszakításokkal dübörög a kétkéz azóta, nem hinném, hogy kitörés közeli állapotban lennénk. Hacsak nem a palagáz.

Elrugaszkodni meg már tavaly elrugaszkodtunk. Ja. Főleg a valóságtól. Arra rá sem bír nézni az érdemes iparalkotó.

Nem állítom, hogy nincsenek eredmények. Csak éppen az a bajom, hogy a kommunikációban a magyar ipar azonos a magyarországi iparral.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük