Keveköve

Fábián János évtizedek óta kutatja a település történetét, Keve (Attila egyik hadvezére) kövének, az ominózus szakrális kőnek a legendáját. (BEOL

„A követ 5-6 éve találta egy szántó-vető. Én gyermekkoromban hallottam róla először, azóta nem hagy nyugodni a dolog, s azóta kerestem, búvárokkal víz alatt, a föld mélyén is.”

Mosmá, hogy megvan, “a megjelenített motívumok kapcsán nem tévedünk, ha úgy véljük, hogy az őskori ember világát, annak sok összetevős bonyolultságát, az élők és holtak, valamint az akkor hitt különös erők találkozási pontjainak megjelenítését látjuk a kevermesi kövön. Így azt egyfajta világkép leképződésének is fel lehet fogni, azaz a szimbólumok nyelvén megrajzolt térképnek láthatjuk az ábrázolást.”

A vak is láthatja. Csak tapogatnia kell.

Nem tudjuk pontosan mikor keveredett őskori Keve az akkor még követlen Kever fele. Mondabéli alak lévén történetit egyik mondó mondá a másiknak. De a kő az valóság, csak kötni kéne valahogy a mondához.

Ami az idézett tudományos (nem röhögni!) vélekedést illeti, még az is lehet, hogy nem is áll túl messze a valóságtól, legalább négy szó erejéig. A többi hablaty – “térképnek láthatjuk az ábrázolást.”

Magam sem vagyok kezdő régészeti ügyekben. Így nem volt nehéz felkutatni, valóban térképről van szó. Mindenki tudja, hogy őseink a kínai krónikák hiung-nu, később hun népe már Kr.e kétezer évvel állami szervezetet alkotott a Huang ho folyó mentén. Maga Keve is onnan származtatható, ő volt őseink egyike aki átkevezett a folyón és más csoportokkal keveredve, szekerekre kelve, kedve kerekedett a felfedezéshez.

Ezen eredetetet alátámasztja a nevéhez fűződő monda is. És igen, Keve köve térkép. Maga Keve küldte vezértársainak (Béla, Kadosa és Bendegúz) hogy el ne keveredjenek, s támogassák csapatait Detre ellenében. A kövek követek által küldettek, akik fölmondák is a jeleket.

“A mocsarakon balfele kerüljetek. Azután egyenesen a faluba be, majd fel a dombok fele. A tar dombot Béla vegye, utána be a völgybe, majd két fenyves domb egyike Kadosa másika Bendegúz serege rejteke leendjen. Én Detre seregét éjjelen csendesen meglepem.”

Keve elesett. Testét a különös erők találkozási pontján kevermelték, kövét fölétették, az  örök ősi hiedelemvilág fényeskedik neki, boldogan hal, míg fel nem támad.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük