Kita náció

Nemrég találtam egy kitalálós fórumot. Ami egy honlap. A változatosság kedvéért most Közép-Európa kitalálása a program. Elnyomva magamban az érzést, miszerint lehet tán jobb volna kitalálni Közép-Európából valami emberebb-lakta helyre, elgondolkodtam ezen. Na jó…próbáltam.

Mikor pár pecre felébredek elmélyült gondolataimból, eszembe jutnak dolgok, hogy mármintha…azután kiderül tényleg…ez a kitalálás jó, amíg kitalálunk telik az idő, legalább kárt nem csinálunk. Ebben persze a “semmit” is benne van, de.

Egyszer valahol valamikor egy értelmes, kedves, virtuális Juliskával mi is elhatároztuk, hogy a hosszú téli estéken, jobb híján kitalálunk egy új Magyarországot. (Ne merjétek azt mondani, hogy nem lehet igaz barátság férfi és nő között !…) Pedig épp a legújabb magyarországban voltunk, ilyen új még soha sem volt, legfeljebb holnap.hu

De jószerével még bele sem fogtunk, megjelent az ATV képernyőjén Hankiss Elemér és nekilátott meghívott vendégeivel a kitalálásnak. (De jó, egy gonddal kevesebb, majd elmesélem Juliskának, kitalálunk mást…ha nem, hát felöltözik és hazamegy…)

Ezelőtt negyven évvel párásszemű rajongással csüggtem volna egy ilyenféle társaság értelembarázdált homlokba rendezetlen fürtjein, valamint drága Elemér gondoktól homályos szemüvegén, abbéli rajongásomban, hogy lám mily szépen szövik mondandójukat anélkül, hogy egyetlen bazmeg elhangzana.

Ám amikor e héten a kis csapat Elemérje a negyvenöt előtti idilli állapotokról nosztalgiázott, amikor rend és béke volt, és azontúl hatszáz kávéház a fővárosban, ahol az emberek beszélgethettek egymással…ez a rohadt kis vörös, szarvacskás kis dög azt suttogta a fejemben, hogy persze, főleg a szövőlányok, lakatosok és vendégkubikusok…én meg nem tudok nem hallgatni rá, olyan mint a fűlzúgás…no akkor elbizonytalanodtam. Talán mégse ilyen önkéntes alapon megy ez a kitalálás. Igaz, drága jó Elemér is többesben beszél.

Alighanem itt jön a képbe a hatszáz kávéház. Bár kicsit keveslem. Ha nyolcmillió összeülne így négyesben, legalább hatvanezer kellene. Lehet, hogy ez a megoldás. Persze gond lenne a kiszolgálással, ezt azonban jóvátétel fejében török vendégmunkások végezhetnék, szigorú jövedéki ellenőrzés mellett.

Mi meg csak kitalálnánk. A béke, a kávéház és kitalálás országa lennénk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük