A tömeggyilkos CO2

“…azt látjuk, hogy a Föld folyamatainak dinamikájába az ember nagyon beleavatkozik.(…) A tudósok szerint ez a tendencia megállítható, de vissza nem fordítható,(…) Az a cél, hogy 2030-ig a széndioxid kibocsátását 50-55 százalékkal csökkentsük, 2050-ig pedig nullára (!) kell csökkenteni, jelentette ki.”

Na, emberiség, neked annyi…(nem először), mámost nem alkohol szondát fogol fújni, hanem CO2-ost, a közterületi ellenőrzés során, és ha a kibocsátásod meghaladi, akkor vagy gázálarc, vagy visszatartod, és meghalandasz!

“Régi nóta halkan jár, belsejében táncospár, Mindig táncot jár, és folyton arra vár, hogy álljon meg az óra végre már.”

Magam is megemlékeztem annak idején egy zsenálisról. És jutott eszembe számtalan szebbnél-szebb, arról, hogy MI VAN???…

Nem vagyok egy klímatudálékos, sőt, inkább klímatudatlan, ezért akadok fenn efféle (tán “újságírói?”) kiszóláson, mint nulla százalék kibocsátás, (vajh, a növényvilággal egyeztetve, vagy csak…) Csak kósza kérdéseket generál bennem évtizednyi ilyen-olyan olvasat. Egyrészt arról, hogy nemrég még egy kis lehülés okán jégkorszakkal fosattak, mostmeg itt a katasztrofális felmelegedés. Nem először. 1000 körül nagyjából annyi volt az átlaghőmérséklet mint 1980 körül, “és mi mégis, és mi mégis itt vagyunk”…a klimaváltozások valamennyire ciklikusak, (pl.a Föld dőlésszögének, naptevékenység, vulkánok okán) és évezredekig tartanak. Az utolsó jégkorszak (kb.20ezer éve) óta melegedési ciklus következett, ez még jódarabig nem éri el a csúcsot, ez pedig nem holnap lesz.

“És mi mégis itt vagyunk”…Igaz, kicsit többen. Nagyon többen. De.

Azután itt van, hogy a légköri összetételben a széndioxid légköri aránya nem éri el a fél ezreléket.

A légkör állandó, változó és erősen változó gázok elegye. Nehezen képzelhető, hogy a mai főbűnös CO2 lenne felelős minden problémánkért. Változási ciklusa 1-100 évig vélelmezhető. Jó táptalaj..izé..tápgáz ahhoz, hogy mindent a nyakába varrjunk.

“Nem a légkör összetételének változása okozza a felmelegedést, hanem fordítva.”

És mi mégis…Igaz, kicsit többen. Nagyon többen.

De innentől már nagyon bonyolult.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük