Fecnivilág

K. Vonnegut írja a Második édenkert (tanmese) elején:”…és gyakorlatilag az egész világon a turizmust tönkretette egy világméretű pénzügyi válság.. amely abból eredt, hogy az embereknek hirtelen megváltozott a pénz, a részvények, a kötvények, a jelzálogkölcsönök és hasonló papírfecnik értékére vonatkozó véleményük.”

Egyes tudósok szerint drámai csökkenést lehetne elérni az atmoszféra széndioxid-szintjében azzal, ha nagyobb mennyiségű meszet juttatnának a tengervízbe…

“Ugyanis ha meszet adunk a tengervízhez, az növeli a víz lúgosságát, ennek következtében pedig a tengervíz több széndioxidot képes megkötni a levegőből és csökken annak a lehetősége is, hogy visszaengedje azt az atmoszférába. Míg az ötlet már 1995-ben is felmerült, a megvalósítást több esetben is egyszerű gyakorlati okok korlátozták: a mészkő mésszé alakítása költséges folyamat…”

Hát ez van. Bajban van az Első édenkert. Vagy inkább az egyetlen, a bennünket körülvevő élővilág számára. Körvonalazódik egy lehetséges megoldás. A tápláléklánc csúcsán álló jelentős agytérfogattal rendelkező élőlény mit tesz ilyenkor ? A papírfecniket latolgatja. És néha aggódik kicsit, önmagáért.

Én annyira nem aggódom. Ha majd elpusztul a “világ”, marad a sírjára virág.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük