dr.Szivárgó

Nem, nem Paszternak híres könyvének magyarításáról, avagy holmi plagizélésről lesz szó. Eziránt érdeklődők nyugodtan kapcsoljanak tovább, vagy keressék fel könyvtárosukat.

Szivárogtatna ön a magyar államnak? Teszi fel nekem a huncut-ravasz kérdést az egyik blogoldal. Többfelöl is érzékeny pontra lel a kerdes.hu. Most nem arra gondolok, hogy noha a háborút sikerült otthagynom, mégis utolért a múltam.  Majdnem kimúltam.

Ha viszont akarom látni egy jótevőmet, egy két rossztevőt fel kell kutatnom. És éppen egy rejtett bázisra kell halaszthatatlanul beszivárognom.

Arra sem szívesen gondolok, nemsokára eljöhet az idő, hogy csak úgy akaratlan is szivárogni kezdek, és csak remélni lehet, hogy fel is ébredek rá. De, ha így is lesz, nem kötöm az állam orrára, az állam én is vagyok, különben is az állam az orrom alatt helyezkedik el , amúgy homo pisapiente, a homo erectius egyre inkább csak szép emlék.

Valójában a korrupcióról van szó. Az “állam” – mint olyan és egyáltalán – kitétel így nyer értelmet, helyeződik kontextusba. Normális embernek, ha felmutatják a korrupció tintapacáját, azonnal rávágja: állam. Bár a fogalmat igyekszik minden érintett elmaszatolni, a lényegi törvénye mégis az, hogy “a korrupció az, amiből én kimaradok”.

Közgazdaságilag, államilag közelítve létező fogalomhoz jutunk: Folyó fizetési mérleg.  Hogy a mérleg minek a képbe, még senki nem magyarázta el érthetően. Az, hogy egy adott fizetés hogyan folyik egyik zsebből a másikba, (és itt a zsebeket képletesen értelmezve) többé-kevésbé nyilvánvaló. A mérlegnek legfeljebb némi igenevesítéssel juthat szerep, mármint mérlegelni a zsebek mennyiségének, méretének és egymáshoz való viszonyának ismeretében a folyásirányt.

Az igenevesítés igen elterjedt formája az ima. Korrupciós viszonylatban kevés bizonyíték van arra, hogy bármit is el lehetne érni vele, de miután arra bőségesen találhatunk példát, hogy mit-mindent nem lehet, (lásd iszlám kultúra ) nem hagyható figyelmen kívül. Jobban belegondolva, nevetséges ez a szivárogtatás. Állunk a folyóparton és néha belepisilünk.Valaki egyszer azt ígérte, átvisz a túlsó patra. Fel is vette a gumicsimmát, demá csak akkor, amikor nem látta a folyótól a falut.

Na, addig is megyek szivárogni. Amíg még csurog…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük