Van valami

“Hamarosan elkészül Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első nagyjátékfilmje, amely egy szerelmi bánatban szenvedő, frissdiplomás fiúról szól, aki úgy dönt, külföldre költözik.” (origo)

A film első teasere főleg a szerelmi bánatot domborítja ki: a fej nélküli rendező melankolikus, Zsolt dala című szerzeményét gitározza, közben a főhős egy korláton lecsúszva énekli a dalt, amely a “sírtál a WC-ben pisálás közben” sorokat is tartalmazza. “

Navégre valami ütős. Vélelmeztem már máskor is, hogy a pisálás is lehet életforma, de a sírva pisálás azmár akár nemzeti is lehet.

Azonkívül a sírvapisálás végre művészi magaslatokba emelkedik, bár én nem annyira a szerelemtől szoktam.

Különös egybeesések kavarognak. Az alkotó nevéről gimnáziumi iskolatársam jutódik eszembe, akit haverjai regének hívtak, (Rege, vagyis Rejszoló Gerzson) és ezen cselekvésnek férfiúi körökben annyi köze van a pisáláshoz, hogy ugyanannak az eszköznek más irányú használatát jelenti, és csak áttételesen kapcsolódik a szerelem magasztos beteljesüléséhez.

Rege maga is művészléleknek látszott lenni, ami nem feltétlenül jelenti szerelmi életének ilyetén valódiságát, egyszerű brahi is lehetett. Gerzson meg pláne nem volt, ma egyszerű karaktergyilkosságot vélelmeznénk, de akkor csak jót röhögtünk az ilyesmin.

Hogy ütős lesz, kétségtelen. Legalábbis, engem alighanem kitartóan kell ütni, hogy jegyet vegyek rá.

One Response to Van valami

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük