Bekerítve

– Na, ezt gyorsan elintéztük, Béla.

– Nem intéztünk semmit. Megtettük, mint a mór. Te kire szavaztál?- Én? Mint mindig, a demokráciára. Négy évenként öt perc demokrácia.

– Mi az, hogy a demokráciára?! Nálunk nincs demokrácia…

– A nép azt hiszi, van. A nép meg mi vagyunk.

– Nem, nem vagyunk. Mi kijöttünk a népből.

– A népből nem lehet kijönni. Igaz, vele se, de…

– De igen, ki lehet. Ha olvasnál néha…többféle képpen is. Forradalmi módon, vallási módon, gazember módon, művészi módon, értelmiségi-arisztokratikusan. Mondjak példát? Orbán Viktor forradalmian jött ki a népből. Kiküldte az oroszokat, azok meg szépen kimentek. Azóta nem csak szétválasztotta a vörös tengert, de le is csapolta. Már nem nép többé.

– Az oroszok már csak ilyenek. Engedelmes népség. Különben én is szoktam olvasni…és “az oroszokról olyan sokat írtak, mint senki másról. De az oroszok nem olvassák a tudományos értekezéseket…mindegy, az oroszok nem olvasnak. Semmi sem hatol el hozzájuk. Régebben a vasfüggönyre fogták…”

– Ebben hasonlítunk. Mi meg őrájuk. A legjobb módszer a semmittevésre. Ráfogni valakire. EU-ra, NATO-ra, Gyurcsányra, bárkire. Ha egyik sem jön be, még mindig ott vannak a zsidók. A nép sohasem hibás. És sohasem tudatos. Viszont belőle van a legtöbb. Így azután könnyen összejön annyi belőle amennyi képes szolgálni azokat, akik kijöttek belőle.

Jerofejev írja valahol az oroszokról. “A oroszoknak nincsenek életelveik. Nem tudnak kiállni magukért. Egyáltalán semmire sem képesek. Semmijük sincs…Az orosz bármely győzelmet vereséggé változtat. Elszarja a győzelmet. Nem aknázza ki. Cserébe minden vereséget katasztrófává alakít.”

– Szerintem ezt rólunk írta…

– Nem hinném. Nem ismer minket.

– Miért, ismer minket valaki?

– Talán a népiesek. A népiesek is kijöttek a népből. Felülről tesznek úgy, mintha nép volnának. És a nép, ha olvassa a népieseket, azt mondja : fasza gyerek ez a nép. Vagy: nyomorult egy népség vagyunk. Népe válogatja.

– Népe? Nem ismerek ilyen nevűt…

– Komolytalan vagy…Szerencsére a nép nem olvassa a népieseket. Olyanok olvassák, akik más úton jöttek ki a népből. Ezért azután a népiesek úgy járnak, mint a nyugatosok. A nyugatosok is csak itthon nyugatosok. „Nyugaton egy nyugatos elolvad, mint hóember a napon.” A népies meg csak itthon olvadozik. A saját levében.

– Mit akarsz ezzel a nép hablattyal? A választásról volt szó az elején, vagy nem?

– Csak azt akartam mondani: ha a „háború olyan komoly dolog, amit nem volna szabad katonákra bízni”, akkor a választásnak is olyan komoly dolognak kellene lennie, amit nem lenne szabad a népre bízni. A nép szentimentális. És tunya.

– Mégis kire?

– A profikra. Akik tudják: „a túléléshez mindent el kell árulni.”

– Ez olyan erkölcstelen.

– Erkölcs? Mire jó az erkölcs. Semmire. A fundamentalista erkölcsösök „minden intellektuális erejét felemészti a jó igazolása.” Időpocsékolás. Az erkölcs olyan, mint a demokrácia. Állandóan mozgásban van.

– Szóval, kire szavaztál?

– Nem kire, Béla. Csak szavaztam. Azt hiszem, zárószavazás volt. Emléxel a viccre a párttagról, akit megkérdeznek, miért nem ment el e legutóbbi taggyűlésre. Ha tudtam volna, hogy az utolsó, biztos elmegyek – mondta, valahogy így vagyok vele én is. Annyi a különbség, hogy…Vagy annyi sem? Egy pártból nem lehet választani, legfeljebb szavazni, vagy nem szavazni rá. Nem én választok. A népből kijöttek választanak maguknak népet. Azután elnevezik a népet középosztálynak. Abba az összes cseléd belefér. Ha valamennyi esetleg öntudatra ébred belőle, gyorsan bevezetik az alsó középosztályt. Lejjebb már nincs. Aki lejjebb van, az már kijött a népből. Elitalakulat. Rájuk lehet bízni a forradalmat, bármit nevezünk is annak.

– Nem azt mondtad az elején, hogy mi is kijöttünk a népből?

– Azt mondtam volna. Szerintem te mondtad. De már nem vagyok biztos benne…

– Akkor hát, mi az igazság?

– Nem tudom. „A valóság mögött az illúzió áll, az illúzió mögött a hazugság. A hazugság mögött az igazság és az igazság mögött a valóság.” (Fazekas G.)

Be vagyok kerítve.

(Irodalom: V.Jerofejev : Az orosz lélek enciklopédiája)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük