Téltemető

Amint azt mindenki tudhassa, van a Helyi Téma lapnak Budapesti témája meg azon belül Kerületi témája. Az érdekesebb témákat ezzel ki is merítettük. Ezen kívül a kerületnek is van saját lapja, hasonlóan lenyűgöző érdekességekkel. Persze, ízlések és pofonok.

Na, ilyeténformán egy füst alatt értesülhetünk arról, hogy miközben egy helyütt a gyerekek elijesztették a telet, másutt koporsóba gyűjtötték a kerületi újságot, lévén a kisebbség közgyűlési többsége megszavazta annak megszüntetését. Minek a fölösleges pénzkidobás, ott van úgy is helyitéma budapestitémájában, amit tudni kell. Kellett nektek szoci polgármester.

Nem mondanám, hogy hiányozni fog. Olyan volt, mint egy hajdani brigádnapló. Krumplit puccolni meg a Helyitémára is lehet. Sőt.

De eltértünk a tárgytól. A régi népszokástól. A régi népig stimmel, errefelé is élnek régi népek, igaz egyre kevesebben. Kidűlünk lassan, mint Vargamisinek a csontvázak.

Sajnálatosan a Hír(be)hozó későn értesült az eseményről. Így utólag kellett rekonstruálni azokat a rendelkezésre álló forrásból. Élénk vitát váltott ki már maga a cím, ma sem vagyunk biztosak benne, hogy Kisze bá’ bégetett-e télijesztőn (emellet szól a “hát ilyen birka a magyar” közkedvelt kiszólás) avagy tényleg báb égetés vala.

Végül is ez utóbbi történhetett. Nem újdonság ez nekünk, vagyis csak a régisége az. “A kicsik a szülők segítségével zajkeltő eszközöket faragtak, kiszelbábot készítettek..” – szól a leírás. Nem oly régi ötéves emlékeinkben mintha már láttunk volna effélét. Csak akkoriban Fletóbábnak hívták a kiszelt, a zajkeltők – fütyülők, kereplők – eszköztára ugyanaz, legfeljebb akkor a gyerekek segítettek a nagy)szüleiknek demokráciágálni.

“Valahonnan előkerült egy életnagyságú Gyurcsány-bábu..

Állítólag Budapesten nagy balhé van! Forradalom van Magyarországon érkezett az újabb híradás, mire a tömeg tapsviharban tört ki. Éljen a forradalom! kiabálták néhányan, majd Fegyverbe! Fegyverbe! felkiáltással folytatták a vonulást a 8-as út melletti lakótelepen. A hajnali órákban sokakat felébresztett a hangos demonstráció, sok bátortalan kikukucskálót láttunk. Az egyik szocialista képviselőjelölt ablaka alatt Megdögletek kommunisták! hangorkánnal kívántak szép álmokat a tüntetők. A 300-as tömeg minden útba eső italmérésnél apadt valamennyit, mivel a magyarázat szerint ott lehetett követni a Hír Tv közvetítését. Valahonnan előkerült egy életnagyságú Gyurcsány-bábu is, amit hamarosan lángba borított a forradalom eszméje A kedves gyerekdal morbid átiratára – miszerint Ég a Gyurcsány, ég! El ne aludjék! néhány zsidóviccet is elsütöttek gyorsan a jelenlévők, többek között felemlegetve a hírhedt haláltábort is, ahol hasonló módon végezték a nép ellenségei (sic!).” (2006.09.19. 10:33 Nyugat.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük