Keresztlénnyé válás

“Európában a demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem lesz”,…

Na, az ilyen dumák kűdik le a firelét nálam. Persze meg se hallanám, ha nem lesné az Első Felkent ajkának minden egyes mannáját az éhinséges média, tőlem szónokolhatna minden kilométerkőnél, hídon és aluljáróban.

Én még ott tartok, hogy azt képzelem, a demokrácia az valami vallásfüggetlen konszenzus azért, hogy egy hetvenkilencéves ne förmedjen a nyolcvaegyévesre a piacon, hogy maga vén f@sz, tójja arrább a járókeretét!

Nameg, a keresztyénség nekem az Isten, ami nekem nincs.

A minap olvastam egy bibliai idézetekkel bizonyított tudományos vélekedést. A szerző arról igyekezett felhomályosítani, hogy élénk tévedés azt gondolni, hogy a „történelmi Jézus” szemernyit is baloldali lett volna, ez csak a komenisták mindent kisajátító önző vágyálma. Vagyis ha nem baloldali, meg nem is internacionalista, mert zsidó volt, akkor ezért kell, hogy a demokrácia keresztyén legyen, mert ha nem baloldali, akkor pont jó helyen van ahhoz, hogy az egyazászlóra tűzze a soros bitorló. Ez eddig világos, nem ?

Hátra van még a „nem lesz.” Ez azért követhetőbb. Ha keresztény lesz se lesz, mármint demokrácia.

Szerintem. Ahogyan én itten érzékelem, a keresztyén az főleg katolikus, ami meg katolikus az kizárt, hogy demokratikus legyen. Ami katolikus, a kőkeményen hierarchikusan diktatórikus, amint ezt elébb említett tudományos vélekedő is félreérthetetlenül kinyilvánítja.

„Az igazságosság a baloldalon a javak kikényszerített egyenlő elosztását jelenti, míg a keresztény (és az ókori) felfogásban azt, hogy mindenki azt kapja, ami jár neki.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük