Szabadságharc

Szabadságharcra ébredtünk újév hajnalán. Fél tizenegykor. Valamék baromnak még maradt két petárdája. Bár magam a béke barátja vagyok, ilyenkor sörétes puskát vízionálok.

Így viszont hamarost megtudom, a politika szabadságharca végetért, és mostantól eljő a gazdaság szabadságharca. Vagy a jeges. Attól függ, ki mondja.

“2009 olyan év lesz, amilyenné a magyarok teszik azt a maguk számára.”  Noha nem szoktam újévi fogadalmakat tenni, de erre álmomban sem gondoltam volna. Ha bármire gondoltam volna álmomban alvás helyett, esetleg arra, hogy a petárdásnak a seggébe kellene dugni a patront, hogy repüljön, mint Kung-fu Panda a Jáde Palotába.

Szóval, csak rajtam múlik. Vagy a magyarokon. Ez jó. Hogy pontosan mit kell tennem 2009.- ért az persze nem elég világos. Felhúzom a redőnyt, az talán segít. Némi útmutató azért adódik…”ahhoz, hogy valamit tenni lehessen, véget kell vetni annak, ami most zajlik.”

Iszom egy kávét, meg egy felest, azután szétrugom a petárdás seggét. Ez zajol majd kicsit, de valahol el kell kezdeni. Fertályóra és még egy feles mulva arra gondolok, hogy még hátravan az alvásokat leszámítva 5839 óra tennivaló.

Valami menetrendet kell készítenem. Az lenne a legjobb, ha nem apróznám el. Mint apám. “Az én apám, ha nem akarná, nem volnának a gazdagok.”

Elfelejtettem megkérdezni, akarta-e? Vagy inkább gazdag akart lenni. Szegény maradt, a gazdagokról nem is beszélve. Szóval vágjunk a közepébe.

“A magyar kapitalizmust is újjá kell építeni”… Na, ez már valami.. Most, hogy a többivel végeztünk húsz év alatt, ideje kicsit magunkra is gondolni. Nem igazán tudom, hogy lehetne újjá, még régebbi se nagyon volt. Lehet, hogy így könnyebb? Azok, akiket már megsegítettünk, nyargalnak a második modernitásban, a globalizációban.

A maguk mögött hagyott kapitalizmus meg itt hever a lábunk előtt, mint levedlett kígyóbőr. Csak le kell hajolnunk a “szent humuszig” (csak seggbe ne dugjon valami ordas..) és kitömni, “új időknek új dalaival.”

Francba a pannon pumával. Pitonra fel!

“Az önsajnálat a 2009-es évre nézve a legrosszabb recept, amit a magyarok beválthatnak a világgazdaság patikájában – jelentette ki Orbán Viktor. Szerinte ahhoz, hogy valamit tenni lehessen, véget kell vetni annak, ami most zajlik. Úgy látja, 2009 attól függően lesz sikeres, vagy sikertelen év, hogy az emberek képesek lesznek-e elérni olyan politikai változást, amely gazdaságpolitikai fordulatot is magával hoz. Ha erre nem kerül sor, akkor 2009 “komisz esztendőként” marad meg az emlékezetükben – tette hozzá. Lehet, hogy csak a 2010-es parlamenti választás eredményez majd politikai változást Magyarországon, de ennek a változásnak a mélysége és átható ereje 2009-ben fog eldőlni, tette hozzá.”

One Response to Szabadságharc

  1. Saca szerint:

    Passzol az egész 2019-re is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük