Amfora művelet

Tetőzik a comcéd. Azaz tetőznek neki, no, nem a dagály miatt, csak mert végre szerette volna, ha tető van a feje felett, ami nem hull rám pala.
Nem kellett biztatni az ácsokat, hogy magasabbra a tetőt, anélkül se bírták összehozni a miénkkel. Pedig egy ház. Amolyan ökomániákus. Így azután a valamikor békésen egybekelt esőcsatorna beadta a válópert, és a miénk maradt alul.

Kaptunk cserébe egy új ejtőcsövet, ami nem ejt sehova, de azon folyik le a csapadék…hmmm..most akkor hova is ?! Nem olyan rég történt a nagy kertalakítás, semmi ilyen nem volt belekalkulálva. A pár négyzetméterre tervezett kis víznyelőt sebtében kitisztítottuk, de nagy esőnél, ki tudja mi lesz !?

Itt az idő, hogy valóra váltsuk egyik régi vágyunk, az esővízgyűjtő tartályt. Persze nem a gusztustalan zöld kockát, nem, kicsi mediterránba hajló belső átriumunk valami tájbaillőt kíván. Ja. Valami ilyesmit. Minimum.

Na, kalandra fel. Hamar lelombozódunk, szőke nő nélkül is 250ezer. Műanyag hasonmás csak 85ezer, pedig nem csak a hason más, feljebb is. Nem a szőke nő, az edény. Vájt szemű olvasók más sejtik mi következik. Hát igen. Majd csinálunk mi ilyet, a Bélával.

Először is hordóért megyen, ha jő a víz, hát majd legyen, de nem egyszerű az eset. A hordó nem amfóra. Adjuk lejjebb.

Ennyire azért nem kéne. Antikoljuk? Az ötlet kézenfekvő. Ha rádől az edény, amiben a maradék vékonyvakolat tartózkodik. Persze kevés, ha a palástot kiszámoljuk, kétszer. De a legkisebb kapható mennyiség nyolc kg, elvileg. Gyakorlatilag tizenöt. Marad a hasonló alapozó, beletesszük  a mi maradékunkat meg ami még a terakotta fugázóból megmaradt. Hát, igen. Biztosan van ilyen színű cserép is valahol. Egy kis díszítés delap hulladékból. De előbb be kell szerelni a kifolyócsapot. Közel az aljához. Ami nem egyszerű eset, én nem érem el a belső oldalt, a macskának meg hiába magyaráztam, hogy nem szundikálni tettelek be, fogni kéne az anyát, amíg…most hová mász, hálátlan dög..Na, jó. Ott lesz, ahol elérem.

A festés gyorsan szárad. Közben füleket faragok nikecellből. Senki sem fogja ezekkel – de másképp sem – mozgatni, lesz vagy 120 kg, ha tele lesz. Még valami alátétet képezünk egy darab müa.csőből, kivágott cserépalátétből, némi támasszal…és voilá.

Mondjuk, nem annyira amfora. Így első látásra, inkább Bözse nénére hajadzik, amint a verandán éppen belekezd Ista bá késedelmes érkezése kapcsán rögtönzött “hogy az a radai rosseb” kezdetü önálló kötényviselői inditványának előadásába.

Mácsak egy cserép bab kell a tetejire, meg egy kendő, oszt jöhet a hungarikum bizoccság..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük