Vélemény

Egymilló évvel ezelőtt…Végtelen sor kígyózott a végtelenben. A végtelenül türelmes Teremtő fogadta vissza teremtményeit, akik -igen számosan lévén- végtelen hosszú ideig álltak sorba, hogy elébe járulhassanak.

– Mi volt a neved odaát, fiam – kérdé a Teremtő
– Kurt Vonnegutnak hívtak…
– No, és mit csináltál odaát, fiam – kérdé a Teremtő, mintha nem tudná…
– Író voltam..
– No, és az emlékirataidat megírtad-e már ?
– Próbáltam, de még valahogy…
– No akkor itt az idő, láss neki ! S, teremtett tollat, papírost.

“Egymillió évvel ezelőtt – fogott neki K.V.jr.- (…) az emberek sokkal nagyobb agyvelővel rendelkeztek.(…) Egy ilyen túlméretezett gondolatgép végtelen számú gonosz terv kidolgozására és végrehajtására tette képessé tulajdonosát.(…) Eltekintve azoktól a csodálatos, óriásméretű agyvelőktől, földünk egy nagyon ártatlan bolygó volt.” (*)

Mellesleg ez a méret mintegy öt és félmillió év alatt alakult ki. Ehhez képest azután már alig-alig fejlődött valamit, ám még manapság is fejlődésben van. És ezek az óriási agyvelők nap mint nap újabb és újabb fogalmakkal álltak elő. Ezek közül a fogalmak közül – minden tökéletlenségük ellenére – nem egy igen időtállónak bizonyult. Ilyenek például a szabadság, egyenlőség, jog, demokrácia, meg hasonlók. Mások már rafináltabbak, jó és rossz, meg bűnös, ezek leszármazottai, pedig még inkább. Itt van például az ártatlanság vélelme. Leginkább csak arra való, hogy számtalan csirkefogó mellett néhány ártatlan is megússza.

De a gondolatgép legaljasabb alkotása a Vélemény.

“Az 1965-ben Wladimiro Guadagno néven Foggia-ban született Luxuria az olasz melegmozgalom egyik kiemelkedő személyisége”(…) akinek az a véleménye, hogy ” mindenkit olyan neműnek ismerjenek el, amilyennek tartja magát,…”(**) és ez a “tartja magát” ismerős valahonnan, főleg a vallás, etnikum vidékéről. Ez a “tartja magát” maga a vélemény. Luxuria a vélemény jogaiért harcol.

„Egymillió évvel ezelőtt (…)az emberek cselekedeteinek irányításában a puszta vélemények ugyanakkora szerepet játszottak, mint a kézzelfogható tények..\”(*)

Így azután nem kell csodálkoznunk azon, hogy egy pillanat alatt kiderül, hogy az ember a világegyetem perifériájának lakója ( Kopernikusz), nem Isten kiválasztott teremtménye (Darwin), és cselekedeteit nem tudata irányítja (Freud), vagy éppen az, hogy az “élőlények fejlődése bennük foglalt cél szerint történt, illetve történik. Olyan terv szerint, amelyet a Teremtő határozott meg.” (Christoph Schönborn bíboros – II. János Pál-ra hivatkozva). Puszta vélemények vezettek a polgárjogi mozgalmak győzelméhez, akár csak zsidók, cigányok, tuszik és egyéb alsóbbrendű egyedek tömeges kiirtásához. Ezek és kiirtóik embereknek tartották magukat. Ezidőtájt az emberek túlnyomó többsége még nem tudott különbséget tenni faj és nép, hit és vallás között, de hétköznapi dolgok esetében is az egyszerűség kedvéért vezetői véleményére támaszkodott.

Egymillió évvel ezelőtt a Teremtő által irányított tudomány „kiütötte” a disznót. Lehetővé téve ezzel a xenotranszplantáció alkalmazását, a fajok közötti szervcserét. Egyes vélemények szerint ezzel a Teremtő elismerte vereségét teremtménye tökéletességét illetően, míg más vélemények szerint ez csupán a kifürkészhetetlenség újabb megnyilvánulása.

Egymillió évvel ezelőtt a lobotómia elérte addigi legmagasabb szintjét. A lobotómiát, fizikai beavatkozás nélkül, egy félelmetesen hatékony eszköz segítségével sikerült világméretűvé és fájdalommentessé fejleszteni. A berendezés a nap minden percében az aktuális véleményt adagolta, a mosóportól a lélekvándorlásig.

Egymillió évvel ezelőtt eme berendezés segítségével a Vélemény kiegészítést rendelt Newton első törvényéhez. A kiegészítés így hangzott: Minden ember az aminek tartja magát mindaddig, amíg más emberek ennek megváltoztatására nem kényszerítik.

A meleg felvonulás tojásdobálás ellenében pedig a harmadik törvény kiegészítésére irányuló kísérletsorozat része.

Egymillió évvel ezelőtt az embereknek komoly fejtörést okozott, mihez kezdjenek a melegekkel. Egy bizonyos globális felmelegedésnek nevezett jelenség hatására a tudósok mindenféle világméretű „hűtőszekrényeken” törték hatalmas agyvelejük egy részét, nagyvonalúan mellőzve a biológiai részletkérdéseket. Azt már de facto eldöntötték, hogy az ember nem növény és nem állat, ám az ezen élőlényekkel való számtalan kínos hasonlóság és egyezés lesöprésére csak egyetlen módszer látszott kivitelezhetőnek, kereken perec tagadni az evolúciót.

„A faj (latinul: species) a biológiában egyedek olyan csoportját jelenti, melyek hasonlítanak egymásra és képesek egymással termékeny (tovább szaporítható) utódot létrehozni”(*) – állítja a Rendszerezés.

Ha nincs evolúció, nincs gond az élővilág rendszerezésével, Luxuria problémája egy csapásra megoldódik.

És, bár ebben a korban az emberek jelentős eredményeket értek el saját, különféle csoportjaik deklasszálásában, valahogy odáig sohasem jutottak el, hogy magát az emberiséget emeljék mindenek fölé. Egyes vélemények szerint ebben a Kifürkészhetetlen keze mindenképpen benne volt, más vélemények pedig úgy értékelték, hogy az emberiség a kudarcot kizárólag túlméretezett agyvelejének köszönheti.

Így a Vélemény sem mert határozottan egyik, vagy másik oldalra állni. Amikor túl magasra csaptak az indulatok a Vélemény visszavonult és inkább tőzsdeügyekkel foglalkozott, válságokat és háborúkat generált. A nemlétező Evolúció pedig mendegélt a maga útján, keresvén a megoldást a túlszaporodás megállítására.

(*) Kurt Vonnegut:Második édenkert
(**) Főszerkesztői blog

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük