Épített környezet

Tudjátok, nem csak környezet van, úgy globalice, hanem ilyen, olyan, oszt mindenki védi a magáét, ahogy nem tudja. Szóval, van többek között épített környezet.

Először azt hittem ez a szobafal meg a plafon, de még a padló is. Így együtt környeznek, hogy ne legyek lakatlan. De nem. Épített környezet minden, amit az ember építő jelleggel mesterségesen hoz létre, ki-ki a maga mestersége szerint.

Azért ez jó. Ahhoz, hogy az ember környezetet építsen elébb is el kell venni egy részt a “csak úgy van” környezetből, amit nyilván és ezek szerint nem építettek, csak úgy létrejött. (Hmmm…)

Azután kell egy csomó miminden, mert a teremtés koronája és koronője csak valamiből tud építeni, hiába imádkozza magát hülyére. Így azután hegyeket rombol le és megőrli, égeti, kristályvizét veszi és egyéb rafinériákkal mindenféle környezetépítő anyagzatot és alakzatot képez. És ebből épül az épített környezet. Ahogy sikerül. Lehet dóm, vagy lakótelep.

Anyám jut eszembe, idősen, fáradtan egyre azt kérdezte, ha rá akartuk beszélni valami újra – “erre a kis időre”…?!…és…mégis. Az emberiség nyilván sohasem gondol bele a kozmikumban elfoglalt helyére. Miért is tenné. A fontos dolgok úgy is fénysebességgel zajlanak, mi még egy kicsit le vagyunk lassulva. Pedig e viszonylatban rá is vonatkozik a kérdés.

Vonnegut egyszer meg is fogalmazott egy hasonló kérdést emberiség vonatkozásában, talán a haladásról emélkedve: “Miért gondolod, hogy mész valahova?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük