Idézgetek

A Flúgos futam irkáig jutottam az imént. Még vagy százhatvan, és utolérem magam.  Jobb esetben. Rosszabb, ha Béla ér utól.

A hivatkozások ellenőrzése során rég olvasott oldalra kerültem, fene se gondol(t)a volna, hogy megvan még. De rossz pénz nem vész el.

A szinvonal a régi. Azután ismét dézsá vü érzésem támad, a felsőberni levelecske okán, ezért kicsit utánanéztem. Noha nem sikerült egyértelműen eldöntenem, Börnidetti, minden karakteröngyilkossága ellenére, valós személynek látszik lenni.

Annál is inkább mert a ZséZsé komolyan vette, nekem vele már semmi dolgom nem is lenne, ha az éj nem közeledne. De az éjszaka közeledik, és nem hallgat a sötétség. Ezért nincs rádiónk. De ezek írnak is.

Idézek én is:  “Egyesült Államok kultúrája, az európia kultúrára épül, az Európából bevándorolt népek magukkal hozott kultúrájára, többek között az USA-ba letelepült magyarok kultúrájára és szellemi teljesítményére.” ( ez utóbbiak esetében , már akikére – tenném hozzá óvatosan…) de az idézet első fele sincs egészen rendben. Juj, vak vezet világtalant.

Amint az “Belénk hasított az aggodalom, amikor ahhoz a részhez érkeztünk, hogy a nacionalista retorika a szemétre való” idézet részhez érkeztem, belém hasított az aggodalom. Vagy a reuma, franc se tudja…

Ahhoz a “sajátos tudatisággal rendelkező közösség”hez (* tartozni vélem magam, amely csoport, -nép mint szubjektum- akár államalkotni is képes, függetlenül etnikai összetételétől. Ebben a felfogásban az etnikai jelzők értelmetlenné válnak. Amerika egy etnikai összetételére ellenére (vagy éppen azért) teljesítményére büszke, államot alkotó nép. Lehet, de értelmetlen játszadozni egy “imaginárius közösség” (** ilyen-olyan elnevezéseivel, a nacionalista retorika valóban szemétre való.

A belénk hasító aggodalom alapja az, hogy mi sohasem leszünk Amerika. Különösen ideje lenne annak, hogy a magyar retorika komolyan vegye Eötvöst : ..”a legnagyobb veszély amely egy országot vagy nemzetet fenyegethet az, ha fennmaradása az emberiség érdekében közönyössé válik.”

(* B. Villiams, Kiss Gábor
(** B.Anderson, G.Elvert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük