Gyilkos margarin

A minap ismét öszefutottam a gyilkos margarinnal. Azt hiszem, mibenléte 2007 körül kelt hoax-szárnyra, bevallom nem sokat törődtem vele.

Ám, egy ismerős friss blogbejegyzéseként szenteltem neki pár percet. Írtam is pár sort, hogy node azért, de nem jelent meg. Talán nem volt ildomos, talán csak az oldalt védő matematikai rejtvényt nem sikerült megfejtenem. Meg is fogadtam, senkinek egy sort se többé, aki rejteget, utálok rejtvényt fejteni. Régebben is inkább csinálni szerettem.

Na, a lényeg itten van. Első olvasatra is megszólalt bennem a Béla, nem lehet ez ilyen egyszerű. Pedig nem vagyok egy kémikus alkat. Annak idején nem volt igazi kémiatanárunk. A helyettesítő Ilonka néni a tankönyvből diktálta és írta a táblára a tudnivalót. Tehetségéről annyit, hogy egy hosszú képlet táblára irása során János barátom az első padból odasétált a katedrához, arrébb lapozta a tankönyvet, csak úgy találomra, és Ilonka néni onnan folytatta a kétely legcsekélyebb árnyalata nélkül. Így aztán az évfolyamból senki nem veszélyeztette Louis Leroir a cukornukleotidok szerkezetmeghatározásáért kapott (1970) Nobel-díját.

Béla ott csengetett, ahol a margarin előállítás nemesen egyszerű, mondhatni konyhanyelvre való leírását olvashatjuk. Mily lenyűgöző egyszerűsítése a telített és telítetlen zsírok és olajok kémiájának. A végére lapozok, a szerző dr. Litsek Ákos, így már mindjárt más, lehet ugyebár a doktori távlatból is emberi nyelven szólni a közönséges zsiradékfüggőkhöz. Nem kell mindjárt gyanakodni, de a Béla az egy dög.

Ezt olvastad? – aszondja. “Hat évvel ezelőtt, egy Dél-Amerikából hazatérő úriember, Dr. Litsek Ákos beavatott engem abba, hogy tudjak a szellemvilággal beszélgetni. Azóta komoly szellemi dolgokat tanulok tőlük.” Mármint a szellemektől, mondja a magyar főtáltos , egy interjúban. Ojvé?! Csak tudnám, akkor minek a vegyészeti hablaty.

Most meg mit akarsz ezzel? Ez is egy szellemekkel suttogó, ha nem is olyan, mint Melinda Gordon az ő kis dekoltázskiemelő mindennapi kombinéjaiban. Csak azt adja tovább, amit a szellemektől tanult. Az hogy szelet is dicséretesen hámoz, merő ellenséges kitaláció. A Litsek meg tanította, lehet, hogy szólt neki a margarinról is.

De amikor Béla elment meccset nézni, csak elővettem Römpp-öt. Átolvasva a margarinról szóló részt már csak egyetlen kérdés foglalkoztat. Melyiküket tanította Ilonka néni. És különösen tetszik az egérkisérlet. Kár, hogy nincs egy szál egerünk se, Béla lát néha fehéregereket, amikor rájön a szunyogírtás.

Az se győz meg, hogy a margarin két hét múlva se romlik meg? – kérdi most is, ellenségesen. Tudod mit, Béla, szíjjá még egy kis Raid-et…a szalonna se romlik meg, meg a gépzsír se, a zsírok már csak ilyenek, ha meg még sterilezik is meg minden…- tudod mit, zabálj szalonnát, de kérj a disznótól előbb technológiát, hány lépésben csinálta.

Vázlatba szedett valóság: a margarin összetevői (*

Növényi olajokból készül.
Nem káros az egészségre.
Különböző növények magjaiból kinyert olaj
Margaringyártáshoz használt növényi olajok: repceolaj, napraforgóolaj, lenmagolaj.
Egyéb, amit még tartalmaznak: növényi zsírok, étkezési só, sovány tejpor, étkezési sav, emulgálószerek, színezék, aroma, Kálium-szorbát.
Vitaminok: hozzáadott vitaminokat is tartalmaz. Leggyakoribb az A-, B6-, B12-, D- és E- vitaminok, illetve a folsav.
Az A vitamin zsírban oldódó vitamin, amely hozzájárul a látás és bőr épségéhez.
B6- és B 12- vitaminok a folsavval együtt részt vesznek a vér normál működését, ezáltal védik a szív- és érrendszer egészségét.
D- és E- vitamin szintén zsírban oldódó vitaminok. D- vitamin a csontok épségéhez, az E- vitamin pedig antioxidáns, öregedési folyamatok lassításához járul hozzá.

(* http://ketszersult.blog.hu/2009/02/02/kispolgari_sznobizmus_nesze_neked_vajaskenyer

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük