Megszámláltattál és..

Nemrég írtam valamit a cédulákról. Nem is értem, hogy nem látják a zemberek, hogy a fogturizmus, meg a kocaország – mint kitörési pontok – csak blabla, az igazi lehetőség a nyomdaipar. Ekét a kardokból már volt, új a jelszó, Cédulát az Erdőből erdőkből.

KKH. Ez nem valami új közhaszontalan társaság. Így kezdődik a ma reggeli cédulám. “Kedves Katolikus Honfitársam!”

Honnan tudja, vajon? Mármint, hogy Kedves vagyok (bár ez ugye nálam alapállás), Katolikus vagyok (igaz, papírom van róla) és hogy a Honfitársa lennék, mert hát lehetnék éppen a kis Bayarmaa apukája is, aki pedig tatártárs a honfi helyett.

Az egész a legújabb népi elfoglaltság kapocsán jön elő. A nép számlálja önmagát, ki-ki az ő kedve szerint. A dolog egyszerű, mint az előző élet keresés, kitöltöd a tesztlapot. S, hogy tudjad mit kell írni, na ezért ront a cédula Erdő(s)től a postaládába. Ja. Pétertől. Bíboros, prímás, érsek…meg amit akartok. Bevallomást akar.

“Népszámláláskor valljuk meg, hogy Katolikusok vagyunk!”

Különben mi lesz, gyanakodnék, kerékbetörés?.. de felesleges. Oda van írva a cédulára: “A végén ellenőrizze a kitöltött adatlapot!” Ha már ilyen szépen kéred?! Szóval ha ellenőrzéskor kaotikust, vagy kalorikust netán kolerikust esetleg hitgyülit írtál, javítod, oszt jónapot. De nem így van ez egészen, csak szószaporítok. Miért biztat engem az Erdős, hogy valljam be? Azt hiszi, eddig nem mertem? Féltem a komcsiktól, vagy mi? Én voltam a komcsi, backi.. nem tudtad? Az is csak feeling. Nem kell ahhoz párttagnak lenni.

Itt most el kellene mesélnem az egyik alapviccet. Van egy-két ilyen. Ezeket használom ideológia helyett. Ja. Alapviccek mentén.

De nem mesélem, mert kicsit disznó. Arról szól, hogy Móricka értetlenkedik a hittanórán. A tanító arról próbálja felvilágosítani a kölyköket, hogy viselkedjenek, mert Isten mindenhol látja őket. – Az ágy alatt is, kérdi Móricka? – Ott is fiam. – A spejzban is? – Ott is fiam, hogyne, mindenütt. – És a pincénkben is? – kérdi végül kis Móric. – Mindenhol fiam, a pincétekben is. – Lófaszt, nincs is pincénk…

Igazából arról van szó, hogy a kérdés úgy szól: “Mely vallási közösséghez, felekezethez tartozónak érzi magát?” Na, ez már szebben hangzik. Érző alkotmány után érző népszámlálás. Meg Luxuria.

Mi van akkor, ha én érzek, de nincs hozzá felekezet. Például kezet fogunk a Gedővel. Ő is nyújt egy fele kezet meg én is és megrázzuk egymást. Majd egy-két sör mellett jól érezzük magunkat. Na most, ha Gedő is hetero, nincs mit bevallani, jobb, ha beírjuk, hogy katolikusok vagyunk. A tartozásunkat úgy is nyilvántartják egy távol keleti városban. Ban’kokban.

Ha majd vége lesz, elmondhatod: megszámláltattál és (kis időre ismét) népnek találtattál. Már ha a 38. kérdésre azt írtad be:katolikus.

Különben megint lakosság leszel, egy másik Magyarországon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük