Gázáram

Hogy folytassam korábbi tényfeltárásomat: mert mindig eljő az igazság pillanata. (vagy a Jeges)

Odáig eljutottunk, hogy az áram lehet, hogy 10%-kal kevesebbe fog kerülni, bár az előzetes számítások szerint momentén a 10% csak 7,6. De hát recesszióban vagyunk. Bruttó évi 13000 Ft megtakarítás, legalább is a példában szereplő család számára. ( Mínusz infláció. )

A gáz árát saját számlámból próbálom sikeríteni. Nem eccerű. De lehámozva az ilyen-olyan kategóriákat és járulékosokat és megfeledkezve a köbméter és Mj különös viszonyáról végül csak kiszámolódik. Megint nem 10%, de majdnem 9 (8.8) sok kicsi pedig sokra megy, ha elég nagy számokról van szó, nem véletlen vannak 3 tizedesre kiszámolva összetevők.

Ez azért már komolyabb tétel, esetünkben évi (2000 m3 körüli fogyasztás mellett) 36000.- Ft (– infláció.)

A kettő együtt tehát nem éri el valóvilágtalan Csilla vélekedésének a felét.

Amiből az is következhet, hogy a másik felét egy másik család takarítja meg. Mindig mondták, mi fura egy család vagyunk. Nyilván afféle lázáros lúzerek, akik még nyavalyás százezret sem képesek megtakarítani.

-De, megmutatjuk neki, igaz, Béla ? Végül is egyszerű. Ha megtakarítunk havi 32-őt, megvan a hiányzó ötvenezer.

-Miből takarítunk meg mit??

– Hát, gázt Béla, gázt. Havi 167-ből 32-t meg lehet takarítani. Ott az udvaron a feketére festett 200 literes hordó, nyáron abból fürdünk. Télen meg rőzsét gyűjtünk, kell egy kis mozgás…

-Rőzsét, mi? És hol tüzeled el, a církóban?

-Nemá! Veszünk egy jancsikályhát…

-A hatodikon, mi? Nem kell. Ha sétálsz pár órát a szabad levegőn, hazaérve a 15 fokot kimondottan melegnek érzed. Ha meg elkezdesz fázni, elmész sétálni, üdögélsz kicsit a plázában, háziorvosnál…aki nem tud életmódot változtatni az megérdemli.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük