Próféták

“Vannak hamis próféták, akik azt hirdetik nagy gonoszan….” – ám vannak igaz próféták is ?…csak a kutya sem hallgat rájuk. Lehet, hogy ezt nevezik társadalmi fejlődésnek, tágabb értelemben történelemnek. Lehet elmélkedni, hol tartunk most, s hová, – és még meddig.

“..Noha nem tartom kizártnak, hogy kísérlet történjék erőszakos rendcsinálásra, azt gondolom, hogy igazándiból nem a vörösterror, még csak nem is a fehérterror veszélye fenyegeti Magyarországot, hanem az, hogy a kialakuló demokrácia az első időkben nem lesz stabil.

Nem lesz, mert nagyon hirtelen jött, és nem szerves – aminek következtében nincs garantálva az a pártpolitikai egyensúly, amely összetartja a működő demokráciákat, és nincsen garantálva a demokrácia iránti állampolgári lojalitás sem.Azt se felejtsük el, hogy a megelőző rezsim olyan gazdasági csődtömeget hagyott az országra, amit nem lehet fájdalommentesen, egyik napról a másikra eltakarítani, s így nem lehetetlen, hogy az ország jó ideig kormányválságról kormányválságra fog bukdácsolni.

Ilyen helyzetben nagyon könnyen megjelenhet a vágyakozás valamilyen erős kezü ember iránt, aki végre rendet csinál, véget vet a pártpolitikai küzdelmeknek, amiben az emberek csalódtak.Ezek az illúziók kedvezhetnek egy (a latin-amerikai országok példájából ismert) tekintélyelvű diktatúra számára…Hogy egy ilyen ilyen diktatúra az ország bajait orvosolni tudja-e, s képes volna-e megállítani gazdaságunk romlását, afelől erős kétségeim vannak.” – Mondja Kis János filozófus – 1989 szeptemberében !

Egy néhai kínai elnök azt mondta – a civakodó pártok viszálykodásait csillapítandó – “Ha van rizs, osztozzunk rajta!” – (Ez egyaránt vonatkozhat politikai, társadalmi békére és akár a globalizációra is, – mai politikai elitünk – úgy gondolom – kb. 80-100 évre van lemaradva)…vagyis, hogy “a politikai problémák nem állnak távol a rizsestáltól, és a megoldást sem szabad attól messze keresni.

(forrás:V. Bálint Éva: Rendiség a romokon)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük