Országközép

“A romániai földutak állapota alapján mondhatnánk azt is, hogy a világvégén épült fel a Futureal új plázája, de bizonyára van más útvonal is, mint amit a mi sofőrünk (és a GPS) választott. Mindenesetre Apa község nevét egy életre megjegyeztük, hiszen kétszer is áthajtottunk a falucskán. Mindezt azért, hogy csütörtökön időben elérjük a 30 ezer négyzetméteres nagybányai pláza megnyitóját.”

Ismerős élmény. Minapi kecskeméti kirándulásunkat idézi. Közel lévén az M5 autópálya felhajtójához odafelé mintegy 55 perc alatt tettük meg az utat. Háztól házig. Hazafelé is hasonló szintidőre számítva indultunk.

Ám az út egyharmadánál megállt a kocsisor. Szépen reánk esteledett, mire a baj forrásáig elvánszorogtunk. GPS ide vagy oda, az autópálya karmaiból nem menekülhetsz akárhol. Az első lehajtónál a GPS újratervez. Azt akarja, menjek balra, noha a többiek jobbra mennek. Jó nagy dugó lehet jobbra, most az egyszer hallgatok a gépies nőre.

Földutakkal szerencsére nem kell megküzdenünk. Viszonylag jól haladunk a semmibe, a gépies nő magabiztosan irányít. Mígnem beérünk Pusztavacsra. Ahol is felelőssége teljes tudatában közli, hogy hajts be a körforgalomba, majd hajts ki az ötödik kijáraton. Ez jól ismerjük, csak egy gond van. Nincs körforgalom.

Vagyis olyan mezei, kis, átlátható nincsen, amit megszoktunk. Úton vagyunk, házak között, lélek egy szál se, ahogyan kijárat se, csak utcák, innen-onnan. Gépiesünk hallgat, ő elmondta a magáét, ötödik kijárat, oszt jóestét.

Némi bizonytalankodás után végül is választok. Majd szól, ha nem jó. De nem szól. Akkor jól választottam. És tényleg. Nagyjából ugyanannyi idő és kilométer után ugyanoda érkezünk, ahol mi balra fordultunk, a csorda meg jobbra. Oda se neki. Megjártuk mi már a szocializmust is, az sokkal tovább tartott.

Otthon azután térkép. Látjátok amit én látok? Amit éjszaka nem látni. És mégis…van körforgalom. Öt kijárattal. Csak bele kell számolni a bejáratot is. Kurva egy dolog a matematika, mindig mondtam én.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük