Infundibulum

Oka van annak, hogy újra előveszem a krono-szinklasztikus infundibulumot.

Így néz ki….vagy ki a Francis tudja…

“Gyurcsán dumája után, hogyan neveljük mi a gyerekeinket nyíltságra, őszintesére, ha így hazudik.”  ( Pancus47

“Képzeld el, hogy az apukád a legokosabb ember, aki valaha is élt a Földön, és mindent tud, és mindig igaza van, és ezt mindig be is tudja bizonyítani. Aztán képzeld el, hogy egymillió fényévnyire egy másik csudaszép világban él egy másik gyerek, akinek az apukája a legokosabb ember, aki valaha is élt abban a messzi, messzi csudaszép világban, és az az apuka is mindent tud, és ő is be tudja ezt mindig bizonyítani, szakasztott, mint a te apukád. Mind a két apuka nagyon okos, és mind a két apukának mindig igaza van.

Igen ám, csakhogy ha véletlenül találkoznának, szörnyű veszekedés támadna, mivelhogy némely dologban eltérne a véleményük. Erre persze te azt mondod, hogy a te apukádnak van igaza, és a másik gyerek apukája téved. Hanem a világegyetem roppan nagy hely. Irdatlanul sok ember elfér benne, akinek mind igaza van ebben-abban, csak épp egymással nem jutnak egyetértésre.

És hogy miért lehet mind a két apukának igaza, és miért keverednek mégis szörnyű veszekedésbe? Azért, mert iszonyúan sokféleképpen lehet az embereknek igazuk. Szerencsére a világegyetemben vannak olyan helyek, ahol végre mind a két apuka kapiskálhatja, hogy miről is beszél a másik. Ezek azok a helyek, ahol a különféle igazságok olyan takarosan egymásba illeszkednek… És ezeket a helyeket úgy hívják, hogy krono-szinklasztikus infundibulum” (*

A krono-szinklasztikus infundibulum egy olyan hely, ahova ha bekerül valaki, akkor  az idő teljes hosszában és a krono-szinklasztikus infundibulum területén elszóródik, birtokába jut minden tudásnak, amihez csak hozzájuthat – másik fontos jellemzője pedig, hogy a teljesen eltérő igazságok is teljesen békésen és összhangban megférnek egymás mellett.

Nos, ha valaki ennyiből nem értené, miről szól a tanmese akkor csak annyit tennék hozzá, hogy a tanmese arról szól, hogy itt a mi kis krono-szinklasztikus infundibulum mentes világunkban úgy szónokolunk igazságról és hazugságról, mintha azok kézzelfogható, értékelhető, mérhető, következésképp jutalmazható vagy büntethető kategóriák lennének. Nem szabadna elfelejteni, hogy ezeknek a fogalmaknak semmi közük sincsen olyan fogalmakhoz, mint például állam és annak egyéb hozományai.

Ha az igazság fogalmát úgy degradáljuk, hogy igazság az a fogalom, amit a többség annak tart és elfogad, akkor mindössze annyit tettünk, hogy a fogalmat „társadalmatosítottuk” , innentől pedig a fogalom tartalma egyszerű törvényesség. És fentiek szellemében a törvényesség nem lehet azonos az igazsággal.

Gondolom én. Mint egyik “apuka.”

(* K.Vonnegut: A Titán szirénjei

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük