Gulyásleves bélásan

Hozd a kötényt, Béla. Rajtunk az ebéd sora. A kedvencünket főzzük, mást úgyse nagyon tudunk. Gulyáslevest.

Elébb is elszáguldunk ország szerint és tova. Harminccal, húsért. Gyönyörű tálcás színtiszta marhacubák. Amíg meg nem fordítjuk, otthon. De hát ezért van az embernek macskája, valahol a macska is ember. Csak intelligensebb. Ma ő is kómásra zabálhatja magát.

Evőkanál zsiradékot teszünk a kuktába. Amig melegszik, apróra vágunk egy fej vöröshagymát. Azután még apróbbra. Addig ismételjük, amíg tényleg apró nem lesz. A húst felkockázzuk. Mármint azt a felét, ami a mi ebédünk lesz. A macska boldoguljon, ahogy tud. A húst a hagymához keverjük, kicsit megsózzuk, kevés vízzel felöntjük és a kuktát lezárjuk.

Amíg  a hús előfő, burgonyát hámozunk. Kivágjuk belőle a megfeketedett részeket, majd elmegyünk újabb kilóért. Ezt is csírátlanítjuk, kis amorf téridomokká szeljük, megmossuk, víz alatt hagyjuk, nehogy újra megfeketedjen. Zöldséget veszünk elő.

-Ez is tálcás?

-Az van ráírva, – így a Béla – hogy leveszöldség. De semmi leve nincs, nézd csak meg..

-Tedd egy kicsit a radiátorra, hülyegyerek, majd kienged és lesz neki!

Nincs utasítás, hogy tálcástól kéne a levesbe tenni, így megtisztítunk belőle amennyit, majd felmossuk…

-Megmossuk…

-Szójj bele! Nem látod, hogy a fele a konyhapadlón van?!

Kisebb nagyobb darabokra vágjuk. Amíg a gáz-széndioxid elegy üzemi hőmérsékletre melegíti a kuktát, elvisszük Rozit az orvoshoz. Mire megjövünk a hús félpuha. Ez jó jel, vannak olyan bőnyegek amikkel ez soha nem fordul elő. A krumplit és a zöldségeket a hússal egy nagyobb fazékba tesszük, felöntjük családi méretre és nagyobb lángra kapcsolunk. Három gulyásleves kocka, egy kanál vegeta bele és hadd főjjön.

Béla nekilát a csipetkének. Egy tojás és annyi liszt amennyit felvesz. A lisztet a tojással vegyítjük, a ragacsot másik edénybe tesszük, a fele lisztet visszaöntjük. Ezután már csak keményre kell gyúrni.

Amikor a növényi adalékok is ehetőre forrulnak, hozzáadjuk a csipetkét és további hőt közlünk az edénnyel, mig fel nem jönnek a a leves színére. Tálalhatunk.

Formás csipetkék, – bólogat Rozi elismerőleg. Mivel csipedtétek? Fagylaltoskanállal?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük