Imaszakadtáig

A munka és az imádság együttes megtagadását nevezte meg Európa meggyengülésének okaként Ősötétsége.

(Nem először, mostanában istenes hangulatban lehet. “Európa és benne Magyarország csak akkor tud megújulni, ha az imádság és a munka hagyományát sikerül visszahelyeznie életfelfogása középpontjába.”)

Nem is kellene erről több szót ejteni, kukszi (qxy) összefoglalta a lényeget: “Maaargit? ? ?… Nóóóórmális? ?…vagy csak csípja a pisi? ?”

Nem voltam ott, nem tudom, hogy a hollandok mennyit imádkoztak megmentendő maguk a magyarok nyilaitól góljaitól, a munkát viszont rendesen elvégezték, rúgtak nekünk nyolcat, oszt’jónapot.

De ez kevésbé érdekel már engem. Mondhatnám pedig, én értek a focihoz (ki nem?..), ifjúságom a foci bűvöletében telt a grundtól az NB II ig. A labda már akkor is kerek volt, egyik nap mi rúgtunk hatot (hetet) az angoloknak, másik nap nekünk rúgtak sima hatot a szovjetek.

A munka más dolog. Ezek a hollandok is Európa, elég jól elvannak újulás nélkül. Hogy az imádsággal hol állnak nem tudom. Hasonló méretű népség lévén gyanítom, nem lehetnek ott különösebb rózsafüzérmormolási gondok, mert a 2010-es GDP-jük 3,6 szorosa a miénknek, a többi minket megelőző 19 másik elgyengültről nem is szólva, már ha az EU-n kívül is feltételezünk életet. Persze mögöttünk is vannak vagy tizenöten, csak hogy még zavarosabb legyen a helyzet.

A munka és imádságról nekem Ábris jut eszembe:

Vágja a fát a székely az erdőn, amikor jön a sógora a hírrel, hogy meghalt az anyósa. Az nem szól egy szót sem, csak nagyot pök a tenyerébe és még nagyobb erővel vágja a fát.

– No, hallod, Ábris, meghalt a mama, gyere haza – adja tudtára még egyszer.

– Várjál sógor, előbb a munka aztán a szórakozás…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük