Hi(n)t(a)tan

Ismét előhúzta a minap a vezessük be a kötelező hitoktatást lapot Andrássfalvy Bertalan. Pedig ezért egyszer már felállították a kártyaasztaltól.

Namost, ez a hülye Béla az motyogja itt nekem, hogy a hitet hinni kell, nem oktatni, de én tudom, hogy Andrássfalvy Bertalan miről beszél, ha Bertalannfalvy András lenne, a kutya nem figyelne oda, maradna minden a fertőben.

Bár utóbb Andrássfalvy Bertalan szépített, nem is annyira a hitet kellene kötelezővé tenni hanem az oktatást és csak azon belül a hittant. Vagy inkább a hittant is. Méginkább csak erkölcstannak kellene hívni, úgy eladhatóbb. Pedig a “magyarországi hitoktatásnak történelmi joga van, az iskolarendszert kezdettől fogva az egyházak építették.” Ahogy másutt is a keresztlény világban.

Ésszerű próbálkozás hitetlen időkben. Igaz, az “Osztrák—Magyar Monarchia utolsó évtizedeiben az iskolai vallásoktatásnak, jóllehet kötelező tantárgy volt, a két háború között sem volt kényszerítő, vagy a lelkiismereti szabadságot korlátozó jellege.” Aki nem akarta, nem járt iskolába. Vagy felmentést kapott, mint a dagadt Kovács a tornaóráról? Így viszont kimaradt a nyugati civilizációhoz való kapcsolódás lehetőségéből, mely civilázió bőségesen szolgáltat példát a hittörténetéből, amikor is stabil értékrendű, hitükben és erkölcseikben megingathatatlan emberek alkotta csoportok, népek áldozatot nem ismerve igyekeztek felvilágosítani a sötétben tévelygőket a hierarchia mibenlétéről, az inkvizíciótól kezdve az iraki háborúig bezárólag.

Nálunk azért ekkora téteket még nem tolerál a szerencsejáték felügyelet, vagy a gazdasági versenyhivatal. Bőven elég lenne, ha a nép több alázatot és türelmet tanúsítana mindenkori uraival szemben. Úgy, mint rég, mintha a szocializmus kisérlete meg sem történt volna. Mondjuk, az előző “el lehet menni” időkben, amikor is az a hárommillió – tiszteletlenül – csak úgy kitántorgott.  Márpedig alázatot és türelmet csak a hitbéli erkölcstan tanít, a kurucinfó meg a népszabadság nem annyira.

Igenis, a neveletleneknek a körmére kell csapni a pálcával, amikor is Morvay Krisztina professzor-aszonyt “Európa magyar hangjának” diflamálják, Mikola doktor urat a nemzet orvosának, vagy éppen a Köztársaság Elnökét a nemzet golyóstollának, netán a Miniszterelnök urat Viktátornak.

Hmm…bukásra van ez a dolog ítélve. Mert ez esetben fletózni, böszmézni, meg libásozni, lumpenmónikázni, és pufajkásozni sem volna illendő.

Na, azt már nem ! Akkor elébb egy kétharmados Tízparancsolatmódosítás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük