Velemszületés

Felhős tekintetű vénember az Echo (ja, vicchang) tévében. Ma ő itt a fő(l)hős. Belefújja búját a kameralencsébe, hogyaszondja: “lefejezték a magyarságot ’45 után” azzal, hogy felszámolták az arisztokráciát.

Elkapcsolok, még mielőtt cseperegni kezd a felhősből. A másik csatornán meg György király galambszürke kalapját méltatják, mint kuriózumot, mely annyira nem illik a “veleszületett konzervativizmusához.” Így jártunk. Ha nálunk nem fejezik  le az arisztokráciát, most lenne mire tenni a galambszürkét. Kristálytiszta.

Mondom a Bélának. Azt mondja, haggyam békén a hülyeségekkel, de nemúgy van ez. Eddig úgy tudtam, a konzervativizmus nem születik együtt valakivel, velem például a Baloghék Józsikája született együtt, de attól is nagyon ordított az anyja. Meg a Gergőke. Kár, hogy korán elszakadtunk egymástól, most megkérdezhetném, hogy tényleg?, mert neki konzervatóriumban dolgozott az apja. Ja. A nagykőrösiben.

Apám szerette a kalapokat. Viselni nem nagyon viselte, de néha-néha felvett egyet, a tükör előtt meghúzta az élét, lehajtotta az elejét, amolyan jávorpálosan, vagy hámfribogartosan nézegetett kicsit, azután visszatette a polcra. Arisztokratikusan.

Kamaszkoromban én is megkívántam. Kerestem egy viszonylag kicsit, odaálltam a tükör elé jávorlayososan, és halálra röhögtem magam a kis surmón aki a tükörben volt.

Hát igen. Én már a hajadonfőtt nemzedék vagyok. Álmomban nem gondoltam volna, hogy menetelő és nem menetelő tahó kopaszok igyekeznek majd visszacsepegtetni belém a “jobboldaliság címkéjével ismert különös valamit, a tudatot”,(* kalapos konzervativizmust, ahelyett, hogy komolyan magukra is vennék Wittner Mária, Horn Gyulának aposztrofált jókívánságait.(**

(*Márai

(** “Mér nem döglesz már meg…”vagy valami ilyesmi..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük