Reinkar náció

A régebbi bejegyzések mentegetése közben olvastam újra az “irkát”. S, miközben olvastam, jutott eszembe számtalan, így kicsit hozzátettem, kicsit elvettem, leporoltam, és most megpróbálom újra “eladni.”

“A magyarságnak csak két nagy szónoka volt, az egyik Kossuth Lajos, a másik Orbán Viktor. Kiemelte: Orbán Viktort Kossuth reinkarnációjának tartja. Ha pedig magáról kell beszélnie, legfeljebb Hunyadi János vagy Görgey Artúr jöhet szóba” – mondta…Széles(tenyerű)Fejenagy médiálnok.

“Föllovalt volt bennünket Kossuth, hogy fanatizáljuk a pesti népet…a véres, elhatározó, utolsó leheletünkig tartó csatára, hol Kossuth maga is jelen lesz, s ha kell meghal Pest romjai alatt. Ugyanazon a napon adta tudtára a kormány a fővárosi népnek…, hogy esze ágában sincs harcolni…” – írta Petőfi Aranyhoz intézett utolsó levelében.

“Kossuth egy mondókát mondott…a népet fanatizálni kell keresztes hadjáratra…Mi eljöttünk, de nem vettem észre, hogy valamelyikünk valami nagy dolgot tett volna…” – egészíti ki Arany.(* (Márai nyomán…)

Kossuth és a nép. Orbán és Astoria.

Aki valaha olvasott Jókait (túl a Kőszívű ember fiain) árnyaltabb képet kaphat Kossuth és Görgey viszonyáról. Kossuth kinevezte Görgeyt a hadsereg főparancsnokává. Azután leváltotta. Kitüntette, de „elfelejtette” erről értesíteni. Újra kinevezte, majd fölébe rendelte Dembinszkyt. Árulónak nevezte. Félt tőle.

Görgey pedig tette a dolgát, neki a haza előbbre való volt. Visszavette Budát, mert ez volt a parancs. Amíg tartott az ostrom, az osztrákok összeszedték magukat, Haynau hazaérhetett Olaszországból és az oroszok betörhettek a védtelen határokon. És „Görgey rommá lövette a budai királyi várpalotát, nehogy Kossuth azt találja választani rezidenciájául.” Utálták egymást, ahogy ez úriemberek között szokás.

Széles, mint Görgey?! Hihetetlenül gusztustalan, még belegondolni is…

Kossuthról lenne bőven mit mesélni és Jókai mesél is. Stendhal pedig azt mondaná róla amit a “nagy elődről” – Napóleonról – mondott: … “amikor a Hatalom csúcsára jutott, felcserélte a Tehetségét a Makacssággal.” És a Reinkarnáció is pedáloz ismét  a „hatalom csúcsára”.

Kossuth ideái és eszméi miatt elbukott a Szabadságharc. Mit tartogat nekünk “Dumaparti” Napóleon…!??

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük