Vándor az isten

Rendes évi mentál-gyakorlatomra igyekszem. (Béla szerint Évi nem is rendes, inkább…de még annyira se…) Persze, Béla megint nem tudja miről van szó, csak jobb a lelkinek, ha belepofázik.

Egyszerűen arról van szó, hogy dolgozni megyek. Ami ebben a mentál az, hogy lehet-e valamennyire rendes munkát végezni anélkül, hogy hinnénk annak szükségességében, értelmében, beleértve az érte kapható színes papírfecnik újrafelhasználhatóságának – szociopatás őrültek pillanatnyi elmeállapotától függő – cserearány értékét is.

Na, ez azért nem ilyen bonyolult, a terápiáig sohasem jutunk el. (Ja, Béla is itt van…) Utazunk. Ahol a kereszt túr a Balatonba beléje, tábla fogad. Isten hozta. Ez van reája írva. Németül Hercig Wilkommen, de ebből sose tudom, melyik az Isten. A Wilkommen lehet, mert ezek fordítva írják az ilyesmit, elébb a keresztnév, még ha nincs is neki.

Mondom a Bélának, szerintem a Rover(* hozott, az se magától. Jobb lenne titokban tartani, hogy Istennek nézte egy tábla, ebben az újvilágban még elszáll az agya, pedig még ki sincs fizetve. És minden kerekében van egy. Agy. Nem úgy, mint egy rakás agyasnak, akinek meg nincs kereke. Ki. Mindamennyi.

Azért befordultunk. Kicsit körülnéztünk és máris felmerült a kérdés, mi a fenének hozna ide Isten bárkit is, annyira semmi érdekes nincs itt, az is le van robbanva.

Fordulunk egyet.Újra összefutunk a táblával. Ugyanavval csak hátulról. Ez amolyan turulista kétírásos környezettakarékos tábla. A hátoldali felirat: Isten vele. Kérdem a Bélát, kivel?…de azt mondja, ez egy köszönés, nem ragozás, amolyan Chandler féle hosszú búcsú, mi utoljára az édes Piroskától váltunk imígyen, nem törődve azzal sem, van e más.

Ládde – mondom, ez még le sincs fordítva németre. Ha Wilkommen hozta, de nem viszi, és máris megy a hozottment, hát vissza se jöjjön. Végül is a fogturizmus még lehet kitörési pont. Nem pont itt, de úgy általában, főleg ha kitörött.

A munka a szokásos. Elkorhadt, leszakadt, beszakadt, csöpög, nem folyik, eldugult, koszos, és így tovább. Béla szerint egyből vissza kéne fordulni, Máriából, keresztből van úgy is elég mostanában, látott egy másik táblát jövet, FONYÓD VISSZAVÁR, ezeket most vonhatták össze, és a Vissza várat meg még sose láttuk.

-El van neked az agyad fonyódva, Béla. Felfoghatnád, hogy nem nyaralni jöttünk…

-Hmm…jobb is. Úgy sem tudom már, hogyan kell…

Azért jól elvan Béla ezekkel a táblákkal, jövet menet. De rá kell hagynom, elvégre neki is jár egy kis kikapcsolódás.

Megyünk reggel az Isten vele táblától Wilkommen herceg felé. Mondom a Bélának, nézd már, előzni tilos tábla van kitéve, és már a harmadik kocsi húz el mellettünk.

-Milyen kocsi, kérdi, mert sosem arra figyel amire kéne.

-Egy Merci, egy Audi, egy BMW,wilkommenes rendszámmal…

-Nem azt kérdem, hanem, hogy milyen színűek?

-Sötétkék, fekete.

-Akkor meg mi bajod van, érdeklődik, szerinted hogy néz ki az előzni tilos tábla?

-Hát kerek, meg van rajta két autó, az egyik piros, a másik meg…

-Na ez az. A tábla nyilván azt jelenti, piros autóval előzni tilos…

-Jóvan, Béla. Mára elég hülle vagy…mi lesz még estig.

-Láttam egy táblát kezdi kis vártatva. Ha már nem néztük meg a Vissza várat…

-Nincs is olyan te eszement!…

-De honnét tudod?? Az van a táblán kicsit már napszítta jelleggel, hogy FEDEZD FEL FONYÓDOT! – tán felfedezted??

-Igazad van Béla, délután felfedezzük. Még mielőtt rovásírással írják ki a nevét.

-Ja. Hogy az avar turisták is idetaláljanak. Ősszel. Közmunkára.

Ami a várost illeti, én már a közelébe érve gyanakodni kezdek. Később gyökeret is ver bennem a gyanú. Ennek örülök. Az ember legyen büszke a gyökereire. Azután meg, ahogy beljebb érünk, és a népeket nézem egyre inkább az az érzésem, alighanem felfedezték előttünk, legalább annyira, mint Forestert, ennyit a vadregényről. Mi lehet itt piacnapon?

-Még emlékszem, – mereng Béla – valamikor alig volt a környékünkön telefon. Ahol volt, oda néha ki volt írva: Itt tüzet lehet jelezni. Mostmeg minden második ház tűzház, nyilván ennyi helyen lehet jelezni…

-Tűzház??

-Hát. Haus Fire.

-Haus frei, te vaksi, azt jelenti németül, hogy…

-Tüzet lehet jelezni…

-Tudod mit, Béla? „Tüzesen süt le a nyári nap sugára.”Ma te mész a tetőre lemezt szegezni. Majd jelezd, ha befejezted.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük