Keresztyén

“A megrögzötten másként gondolkodó, a keresztyén vallást elutasító közegben (…) megjelentek a felekezeti műsorok, amelyekben Jézus Krisztusba vetett hitükről nyíltan és őszintén beszélhettek hiteles keresztyén emberek.”(HelyiTéma 2008.06.25.)

Az első gondolatom az, (tintapacákilag) hogy ímé az egyik sarkalatos különbség keresztyén és nem hívő között. (Szándékosan kerülöm az ateista kifejezést.), hogy vajjon miért kell állandóan beszélniök hitükről a keresztyén embereknek.?

Persze, tudom, a nemhívőnek könnyű dolga van, nem kell unos-untalan meggyőznie saját magát vagy bárki mást, arról ami szerinte nincs. És ha elég bölcs, visszadobja azt a labdát is, hogy ezt neki kell bizonyítania, ekkor a róla-beszéd végképp felesleges. Így is történik, nemhívők mindenről beszélnek az égvilágon, de keresztyén hitről-nemhitről csak akkor, amikor a keresztyének ezzel előjönnek – és megsértődnek.

A hitetlenek szabadok. Nem tudom, mi irritálja a keresztyéneket annyira, hogy “megrögzötten másként gondolkodó”-ként aposztrofálják a megrögzötten másként gondolkodót. A megrögzött az fanatikus. A másként gondolkodó pedig (persze lehet fanatikus is) egyszerűen másként gondolja, vagy egyátalán. Ez lehet a baj.

Másként gondolkodik, azaz kétségbe vonja a Kinyilvánított Keresztyén Egy az Igazságot. Hogy azután ehhez hogyan jön a beszélni-muszáj hiteles keresztyén emberek őszintesége, már csak találgatni lehet. Úgy látszik, vannak nem hiteles de keresztyén, nem hiteles, de őszinte, nem hiteles és nem őszinte de keresztyén? stb.emberek akik végre nyiltan beszélhetnek arról ami a hitetleneket nem érdekli, azonban úgy látszik, értékmérő a hitelesség. (Nem hiteles nem beszélhet?)

Jómagam hiteles ember vagyok. Még negyvenkét részletem van hátra az üdvösségig.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük