Karcagj pagliaccio

„Az autentikus recept szerint a birka feje külön törődést igényel. Ki kell vágni a nyelvét, azt megzabál megabálni, majd megtisztítani a fülét, de ami a legfontosabb: az agyvelő eltávolítása. Azt előbb meg kell fűszerezni, így visszahelyezni a koponyába..”

Rossz aki rosszra gondol, mármint a mi birkáinknak az esedékes demokratikus választásokra való felkészítésnek tantervére. Szó nincs ilyesmiről. A karcagi fazekas birkapörköltről van szó, á la agrárminiszter.

Mármint, hogy gazdagítaná ezen étek a hungarikumok impozáns listáját.

Értekeztem én már a hungarikumokról korábban. És mi tagadás, fenti ehetőség elmulasztása főbenjáró étek volna. Ám, nemám akárhogy.

Szerintem a karcagi birkapörkölt akkor fogadható el és emelhető hungarikummá, ha a birkát mohácsi busók mészárolják le és a trancsírokat idomított sólymok repítik mutyiMatyóföldre, azután a fazokoban helyi népviseletbe öltözötten pörköltetik. Holló nem kő, mert sólyom már volt. Tálalásra kizárólag Zsolnay porcelán alkalmaztathatik, a perkeltet hortob ágyra kanalazva. Fogyasztása előtt egy fő bencés apát áldását kell adja reá, tokaji szemtelt borhintéssel. Minden más adjusztálás elfogadhatatlan Fertő.

Maradéktalan élvezete Bartók muzsika mellett teljesedhet ki, de lehet Liszt is, vagy amit habartok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük