Geometria

Ha netán valaki nálam is jobban antitalentum lenne e tárgyból, kapcsoljon a TV2-re, ha szerencséje van épp a Josibarat megy, mint kulturális félnóta. Plusz reklám.

A geometria úgy kerül nézőpontunkba, hogy a haladásról beszélgetünk családi körben. Rozi és én. Én azokon a dolgokon meditálok, amikről Moldova ír legutóbbi riportkönyvében. Az Ormánságról van szó. Na, én még sohasem jártam direkte az Ormánságban. Jártam bent Tolnában kis falvakban, majdnem vettünk is egy jó kis házat, de mire visszamentünk, hogy hoci-nesze – összedült. Az átkozott komfort az oka. Ha nem lett volna kémény, még mai is áll. Francot didergek itt évszámra füsttelen – mondta a kémény egy viharos estén – ledőlök kicsit a mestergerendára.

Azt a vidéket nézte lelki szemem a riportok lapjaira. A fényképmellékletek pedig akár száz éve is készülhettek volna Kiss Gézát illusztrálni, néhány bicajtól eltekintve. Megállt arrafelé az idő, úgy tűnik, nem is egyszer. Szóval, azt kérdem Rozitól, hogy a fenébe lehet ennyi haladás közben egyhelyben maradni !? Pofonegyszerű – mondja, egyszerű geometria. Elmesélem.

Miután minden rajzolási igyekezetem csődöt mondott a Word-ben, magatok kell rajzoljatok. Akár képzeletben. Tehát. Húzzunk egy függőleges vonalat, egy kis felfelé mutató nyilacskával a felső végén. Nem kell kezdőpont, túl rég volt, és a vége se látszik, tán nincs neki…csak nevezzük el, ez a Haladás.

Ezen a (tegyük fel) egyenesen mendegél a világ úgy általában, velünk együtt. Most vegyünk fel egy pontot valahol az alsó negyedrészen, nevezzük el A-nak. Ezen a ponton azt mondtuk, unjuk ezt a masírozást, a világegyetem nem valami nyavalyás sikgeometria, van más út is. Húzzunk tetszőleges merőlegest jobbra A pontból, ne túl hosszút, nem érdemes. Azután tegyünk egy pontot a végére, pont itt derült ki, hogy az út nem vezet sehova, nevezzük el a pontot B-nek. Csak játszásiból.

Na, most hogy kiderült a Via Mala, sürgősen vissza kellene sorjáznunk a Haladásba. Vegyünk fel egy pontot a Haladás egyenesén a felső egynegyed tájékán, nevezzük el C -nek és fogjuk rá, hogy a népek, akiket utól akarunk érni, pont ott tartanak. Házi feladat: Jelöljük ki a legrövidebb utat. Nyilván. Kössük össze B pontot C -vel és iparkodjunk.

De nem. Nem fogjátok elhinni, de a Táltos azt mondta, “Járt utat a járatlanért el ne hagyd”…eccer má’ ráfáztál. És elindultunk utolérni a járt úton. B-ből A-ba. Kellett váltás ruha is, kinyitottuk a szekrényt a naftalinos kacagányért, –  és kidűlt egy csomó csontváz.

Nincs mese, Haladás ide vagy oda, újra kell temetni, csak azután mehetünk B-ből C-be. Azok már rég nincsenek ott, a C-be. De legalább jó úton járunk. Ez a harmadik út.

One Response to Geometria

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük