Category Archives: Judit

A példadásról

 Volt és van is egy irodalmi portál, amelynek Allegória a neve. Erre a portálra csupa olyan embereket vártunk, akik sehol máshol nincsenek, s, akiket felkarolhatunk, elindíthatunk, tanácsokat adhatunk Nekik, s esetleges sajtómegjelenéseket is biztosíthatunk vagy élő irodalmi közösségekbe terelhetjük őket.

A lehetetlent megpróbálni

 Szóval, az úgy volt, hogy tegnap elindultunk kertművelni…Jó idő vala, meg a kedvünk is: “Sej, haj, szép az élet…”

Legyen egy vers is

Húsvéti Ecce Homo·

Valahogy megéreztem, hogy ez a néhány óra·
ismét nem lesz majd sima,·
bezakatol a vonat, s kiáramlik·
a bűzös emberek hada,·
kik rohannak majd tovább,·
kergetve mindent, mi délibáb,·

Más értékek

Információs kor, rivalizálás… Nincs beleszólásunk a saját életünkbe sem… Végletek kellenek, konfliktusok és bonyodalmak… Elfeledjük a szépséget.

A modellek a labilitás és a szélsőség mentén haladnak. A világ dualista: vagy megmaradunk vagy megsemmisülünk. Néha a körülményeink igyekeznek bennünket megfosztani a saját egyéniségünktől is. Egzisztenciális küzdelmek és morálok: feladjuk vagy továbbéljük azt, amiben nem érezzük jól magunkat.

Néha manipulálnak bennünket. Ilyenkor kell elindulni azon az úton, amelyen felülvizsgáljuk értékeinket, s megtalálni a saját világunk: a békességest, amelyben nincsenek hatalmi tényezők, melyek ebben nem a csalóka álmok felé visznek, és nem tévedünk el az élet sűrű erdejében.

Határokat kell húznunk: kijelölnünk, hogy intim szféránkba és gondolatainkba meddig engedünk be másokat. Hogy ne legyen szükségünk olyan stratégiákra, amely nem a miénk, mert a lét jelenlegi struktúrája személyiségünktől és időnktől is nagyon távolra esik. Játszunk.

Bevonunk másokat is. Úgy véljük, az élet egy celebvilág, csak éppen nem a miénk, nem nekünk való, mert az Ösvényen szeretnénk haladni, amely csupán a helyes életre nevel: a békére és tisztaságra, az igazmondásra, a nyitottságra, az önuralomra, soha senkinek fájdalmat nem okozva… Csupán megfelelően elmélkedve, mint valaha Buddha.

 

 

 

 

 

A lelkiismeretről..

..és társadalmi problémákról.

Eddig nem voltak ismeretlen fogalmak előttem a kultúrharc, a presztízsharc és a hatalmi harc fogalmak, hiszen nap, mint nap tapasztalom ezeket akár a médiában, akár a politikai életben, de még a mindennapokban is.