Category Archives: 2007

Nostradamus

Előrehozott választásokról vízionált minap a Fidesz Tusnádfürdőn, avagy Nostramumus ki vagy? a lelkekben…

Dilibogyó

Ülünk vagy húszan a háziorvosnál. Nagyjából a fele csak gyógyszert jön íratni. Irénke begyűjti a taj-kártyákat meg a cédulákat, ki milyen gyógyszert kér, beviszi, s egyúttal bemegy egy vizsgálni való ügyfél is. Várunk.

Irénke előkeresi a gépből a a bentlévő ügyfelet, szerencsénk van, már járt itt. S, amíg a doktornő vele foglalkozik, Irénke sorra kikeresi a recepteseket, kezdi előkészíteni a felírandókat. Közben ellátják a vizsgálandót is kellő mennyiségű papírossal, és amíg kicihelődik és be a másik, a doktornő átnéz pár receptet, hogy rendben vannak-e, nagyjából gyorsan megy, új panasz nincs, ismeri a betegeit. Buksi bácsi három hónapi adagot kér, ez persze szabálytalan. Persze csak akkor, ha Buksi bácsi azonnal kiváltja a három hónapi adagot. De Buksi bácsi, akárcsak a többiek, tudják mi a dörgés. Irénke előkerül és útjára enged pár receptest, nem nagyon fogyunk, jönnek újabbak.

Buksi bácsi is elköszön, indul a szomszédos patikába. Éppen bemennék, de közben Buksi bácsi újra előkerül és azt mondja, hogy jaj, a gyógyszer drágább lett, ezt ő nem tudja kiváltani. Akkor most nekünk az a teendőnk – mondja a doktornéni -, hogy keresünk egy azonos hatóanyagú, de olcsóbb gyógyszert, ezt akarja Buksi bácsi? Igen, mondja Buksi bácsi, aki még nem annyira bácsi, hogy ne tudjon elmenni a Kossuth térre árpádsávost lengetni.

Irén a gépbe be, gépből másfél méter szalag ki. Több ilyen is van. Buksi bácsi 25 mg-osat szed, az olcsóbbikból azonban csak öt mg-os van. Öt x öt az annyi meg annyi, ha meg annyi akkor még drágább lesz, ettől olcsóbb. Keressünk tovább. Végül akad valahol 12 mg-os verzió, 2×12 az 25, annyi baj legyen, viszont így Buksi bácsi megtakarít 500 Ft.-t, mínusz vizitdíj. Újabb receptnyomtatás, Buksi bácsi meg a slejfnivel el. Amikor jövök kifelé, Buksi bácsi áll az ajtóban. Ezt nem szeretem, adja vissza az előbbi slejfnit, mégis az eredetit kérem, mondja Irénkének.

Irénkére nézek, ő a doktornőre, az pedig számol magában, na nem miligrammokat – és ez így megy nap mint nap, mondják. Tíz óra körül jár az idő. Juci néni pedig aki azért jött be reggel, mert 185 volt a vérnyomása, de türelmesen vár a sorára, csendesen haldoklik.

Az én utam is a gyógyszertárba vezet. Míg sorra kerülök előkészítem az 1700 forintot, ennyibe szok kerülni a bogyóm. Oda is adom a recepttel, patikus meg válogat. Csak 900 forint, mondja.

Hihihi. Betegnek lenni tudni kell.

Buksi bácsival legutóbb az állatorvosnál találkoztam. Hozta a kis mikiegerét a kötelező eboltásra. Amíg várakoztunk, előadta szokásos magánszámát a szemét komcsikról, meg a vizitdíjról stb. Azután bement, majd pár perc múlva kijött a játékkutyával. – Na ez is megvolt Buksimuksi, mehetünk…Oltás + féreghajtó 7800.- “szó nélkül” kipengetve. Évi vizitdíj 6000.- Komcsizva.

Poli tológia

Csövet az ekékből !?  Kormánynegyed helyett csőgyárat akarnak.  A felvetés első részével már korábban is problémám volt. Ha már kell, én mindenképpen kormányzati egészet építenék.

Áramolás

Egy ideje kedvenc újságom a Théma. Ha helyi, akkor csak HelyiTéma, így mezeien fennkölt há nélkül. Főleg, mert a lap ingyenes, begyűrik a postaládámba, ha kell, ha nem, pechemre még senki sem lopta ki onnan.  Főszerkesztőjét méltattam már egy korábbi hitvallása alapján.

Macskanyelv

Az Earl Mindell féle “Vitamin biblia” könyvről már tettem említést másutt. Valahogy előkerült megint, más bajok után való keresgélés alkalmából, és a derék Earl a macskákról sem feledkezett meg bibliájában.